Тръгват проверки за фалшив оцет | Новини
Начало » Новини » Страната
28.09.2016 г.

Тръгват проверки за фалшив оцет

И лютениците се прецакват от фалшивия оцет Снимка: sinor.bg

Българската агенция по безопасност на храните започва проверки в обектите за производство и търговия за наличие на фалшив оцет, съобщиха от агенцията. Инспекциите се извършват поради масовото търсене на оцет през есента и масовата поява на несъответстващи продукти. Ще бъдат обходени всички производители и бутилиращи цехове, складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите към търговските вериги на територията на цялата страна.

Навсякъде ще се следи за произход и качество на използваните суровини, технологична документация и доказателства за спазването й.

От агенцията предупреждават, че „Винен оцет“ е само този, получен чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва да е видно от технологичната документация за продукта - в частта за технологичния процес. За продуктите с наименования „Ябълков оцет“, „Плодов оцет“, следва да са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %.

Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.

При инспекциите в търговската мрежа ще се изискват документите за произход на продуктите, правилно обявяване на киселинността – в процентно изражение /а не в алк. % vol./. и ще се обърне особено внимание за наличието на заблуждаващи наименования, текстове, описания, картинни изображения и други, подвеждащи потребителите по отношение на състава и естеството на продукта.

По време на проверките ще бъдат взети проби по официален контрол от търговската мрежа.

Тръгват проверки за фалшив оцет
6374
 

Последни материали
Виж
В щата се произвеждат около 30 на сто от световните количества
Реколтата от орехи в Калифорния намаля с близо една трета
Мусака от макарони - Гърция
Квотите за внос на слънчогледово семе и слънчогледово масло в Турция вече са в сила
Заради неблагоприятни метеорологични условия през пролетта и лятото
Пчелните семейства в Украйна намаляха с 20-25 на сто през миналата година
Местните жители смятат да търсят правата си в съда
Регламентирано обезлесяване в Софийско довело до поголовна сеч
Предишното огнище на болестта в Европа е у нас през 2011 година
Германия потвърди първи случай на шап от 37 години до границата с Полша
Свързани материали
Виж
Приготвяне на домашен оцет от ябълки
Принципът на обратното поливане
Начини да защитим растенията от засушаване
Ябълковият оцет – евтино и универсално средство за градината
Био градина
Оцет срещу болести, вредители и бурени в градината
Полезно за биопроизводители
Оцетът и солта заместват напълно хербицидите в борбата с плевелите
Изтеглени са над 8 хиляди бутилки фалшив оцет от пазара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини