Българската агенция по безопасност на храните започва проверки в обектите за производство и търговия за наличие на фалшив оцет, съобщиха от агенцията. Инспекциите се извършват поради масовото търсене на оцет през есента и масовата поява на несъответстващи продукти. Ще бъдат обходени всички производители и бутилиращи цехове, складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите към търговските вериги на територията на цялата страна.
Навсякъде ще се следи за произход и качество на използваните суровини, технологична документация и доказателства за спазването й.
От агенцията предупреждават, че „Винен оцет“ е само този, получен чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва да е видно от технологичната документация за продукта - в частта за технологичния процес. За продуктите с наименования „Ябълков оцет“, „Плодов оцет“, следва да са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %.
Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.
При инспекциите в търговската мрежа ще се изискват документите за произход на продуктите, правилно обявяване на киселинността – в процентно изражение /а не в алк. % vol./. и ще се обърне особено внимание за наличието на заблуждаващи наименования, текстове, описания, картинни изображения и други, подвеждащи потребителите по отношение на състава и естеството на продукта.
По време на проверките ще бъдат взети проби по официален контрол от търговската мрежа.