Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.06.2020 г.

Оцет срещу болести, вредители и бурени в градината

Био градина
Оцет срещу болести, вредители и бурени в градината

На снимката яйца на колорадски бръмбър

Този път няма да говорим за оцета в салатата, а за многофункционалността му в градината, тъй като тази кисела подправка е много ефективна като инсектицид и намалява активността на някои гъбични заболявания по растенията. Той е икономичен и щадящ хербицид, чийто обект на въздействие могат да бъдат всички растения по пътеките и незапълнени участъци в градината. При работата с оцет обаче трябва да използвате защитни средства като ръкавици, очила и маска, за да предпазвате кожата и дихателните пътища.

Оцет срещу колорадския бръмбар и личинките му

Настойка от синап – приготвя се от 200 г смлян на прах синап, който престоява 12 часа в 10 л вода, прецежда се, а след това се добавят 200мл оцет. Пръскат се насаждения от картофи, пипер, патладжан и др.

Листни въшки

В 10 л вода се добавят 12-13 супени лъжици оцет, смесват се добре и се пръскат нападнатите растения. Обект на въздействие могат да бъдат всички растения, върху които се появяват листни въшки – пипер, патладжан, краставици, домати и декоративни растения.

Кръстоцветна бълха, пеперуди и гъсеници на зелевата нощенка и зелевата белянка

В 5 л топла вода се добавят 14 супени лъжици оцет и се разрежда до 10 л. Подходящ е този разтвор за пръскане на бяло зеле, репи, репички, дайкон, броколи.

Ябълков плодов червей, листна бълха, ябълков и вишнев молец, листозавивачка

Използват се ароматни примамки – 2 л вода и 150 мл оцет се смесват,  наливат се в подходящи бутилки и се поставят в короните на дърветата. Ароматът на оцет привлича насекомите, които влизат в тях. Периодично примамките се почистват и се налива свежа смес.

Дрозофилни мушици (винарки)

Обект на въздействие са домашни растения, плодове и зеленчуци. Използват се капани – в съд или чаша се налива чист оцет и се покрива със самозалепващо фолио, върху което се правят два отвора (0,5 см диаметър). Мушиците влизат и не могат да излязат – остават там.

Оцет против болести по растенията

Оцетът е в състояние да намали активността на някои възбудители на гъбични заболявания, защото в кисела среда те не могат да се размножават и загиват

Фитофтора

Фитофтората е заболяване, от което страдат домати, картофи и корените на ягодите. Използва се разтвор, приготвен от 10 л вода и 10 супени лъжици оцет – пръскат се растенията и почвата наоколо.

Брашнеста мана

Разтворът се приготвя от 10 л вода и 150 г оцет, а растенията се пръскат през 5-7 дни (не се допуска пръскане по време на цъфтеж). Използва се за ягоди, декоративни храсти, овощни дървета, краставици, тиквички и тикви.

Оцет като хербицид

Икономичен и щадящ подход е използването на оцет и с него могат да се пръскат свободните от културни растения участъци, а също и пътеките в градината.

Разтворът се приготвя като към 1 л кипяща вода се добавят 7 супени лъжици оцет, 2 супени лъжици готварска сол и 1 лъжица течен сапун. Остава се да изстине малко и се пръска с пулверизатор или лейка – внимава се да не попадне върху културните растения.

Оцет за подкисляване на почвата

Някои цъфтящи растения обичат кисела почва – азалия, хортензия, лупина и др. Сред зеленчуците и ягодовите също не са много – хрян, киселец, боровинка (червена и синя) и офика.

Растенията се поливат месец преди формиране на бутоните. Използва се разтвор от 10-11 супени лъжици оцет на 10 л вода. Могат да се подкисляват няколко пъти на сезон.

Оцет срещу болести, вредители и бурени в градината
312966
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Ябълковият оцет – евтино и универсално средство за градината
Полезно за биопроизводители
Оцетът и солта заместват напълно хербицидите в борбата с плевелите
Изтеглени са над 8 хиляди бутилки фалшив оцет от пазара
Тръгват проверки за фалшив оцет
Лесно ли е да се различи истинският оцет от синтетичната имитация
Изложения
Български биооцет спечели награда за иновативен продукт в Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини