Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село

Приготвяне на домашен оцет от ябълки

Синор.БГ / 24.09.2024 г.
Приготвяне на домашен оцет от ябълки

Измийте ябълките отстранете дръжките и ги нарежете на дребно, колкото по дребно, толкова по-бързо ще протече ферментацията.  Сложете ябълките в чист съд. Предвидете 50 грама захар на кило ябълки. Разтворете захарта в топла вода. Залейте ябълките с подсладената вода като водата да е три, четири пръста над ябълките. Понеже ябълките ще изплуват запомнете първоначалното им ниво в съда и си отбележете до къде да налеете вода.

Ябълков оцет

Покрийте съда с тензухена кърпа за да не влизат винарки и го оставете да ферментира. Разбърквайте съдържанието два пъти на ден в продължение на 4 - 6 седмици. Първоначално ябълките ще се надигнат ще изплуват, после ще се образува пяна, а с напредване на ферментацията ще потънат. В зависимост от температурата в помещението оцета ще ферментира по-бързо или по-бавно. След 4 до 6 седмици прецедете течноста, като използвате тензух и налейте оцета в бутилки. Оставете бутилките с оцет за още 4-5 седмици или повече за да узрее оцета. Ще се образува утайка на дъното на бутилките и оцетна гъба. Може отново да го прецедите, но си запазете оцетната гъба.

Продукти:  киселици или други узрели ябълки, 50 грама захар на килограм ябълки, топла вода, съд за ябълките, тензух (може да го купите от аптеката)

Обогатяването на почвата с дървесна пепел през есента е много полезно

Приготвяне на домашен оцет от ябълки
225730
 

Последни материали
Виж
Анализ за пазара във фокуса на властите
Тахов: Кооперирането и късите доставки на храни носят справедливост за стопаните
Изследователският център на ЕК
България е сред най-засегнатите от горски пожари държави в ЕС през 2024 г.
Благодарение на ечемика и твърдата пшеница за сметка на царевицата
Износът на зърно от ЕС нарасна с над 14 на сто от началото на сезона
На първо четене
Отпада изискването за средно образование за работа с пестициди
За всеки случай
МЗХ закупи ваксини срещу шарка по овцете и ги складира
Агрометеорологична прогноза за периода 5-11 декември 2025 година
Топлото време заплашва с набъбване на пъпките на рано цъфтящите овошки
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини