Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.06.2022 г.

Ябълковият оцет – евтино и универсално средство за градината

Ябълковият оцет – евтино и универсално средство за градината

Ябълковият оцет не е само подправка, но и отличен помощник в овощната и зеленчукова градина. Може да се използва като стимулатор за растеж, за цъфтеж и плододаване, полезно средство в борбата срещу болести и вредители, хербицид, а също за почистване на метални инструменти.

Ябълковият оцет е продукт, приготвен от ябълки с помощта на дрожди и захар. Процесът започва с наситняване на ябълките, след което се смесват със захарта и маята, за да започне процесът на ферментация. По-нататък спиртът, получен от захарите, претърпява вторична ферментация с помощта на оцетнокиселите бактерии.

Стимулатор за цъфтеж и плододаване

Ябълковият оцет е действително интересен продукт. Той притежава способността да увеличава полезните микробни популации на повърхността на листата, което е много ценно за здравето на растенията и фактически е причина за развитие на плодни пъпки. В този случай е добре растенията да се обработват листно с разтвор на ябълков оцет (100 мл на 3 л вода).

Малките хитрости при колтучене на доматите

Младите дървета в овощната градина, които все още не плододават е необходимо да се изчакат до настъпване на този период – за различните култури и сортове този период е различен. Ако той вече е настъпил, но овошките не цъфтят и не залагат плодни пъпки, тогава трябва да се вземат мерки. Известно е, че при много овощни видове (вишни, череши, ябълки и др.) те се залагат предходната година.

Листното третиране на овошките с ябълков оцет в периодите на залагане на пъпки ще им помогне да се развият.

Същото се отнася и за зеленчуковите култури. Случва се да прекалим с азотното торене – растенията израстват буйно зелени, но не залагат цветове и плодове или съвсем малко. Листното обработване с разтвор на ябълков оцет ще помогне за промяна на тази ситуация.

Тор за растения, любители на слабо кисели почви

Не всички видове оцет имат действието на хранителна среда. Всъщност, белият оцет по-често има хербициден ефект.

Въпреки това, положителни резултати, подпомагащи развитието на растенията след поливане с разтвор на ябълков оцет се наблюдават при червената и синя боровинка, а също офиката. Зеленчукови култури, при които такова наторяване е благоприятно са репичките, картофите, доматите, тиквичките, тиквите, морковите, ряпата. Те обичат слабо кисела почва.

За тази цел е най-добре да се използва нефилтриран оцет (заедно с кашата). Необходими са 300 мл за 30 л вода, които се смесват добре.

Подхранват се кореново, като се внимава да не се мокрят листата, защото e възможно да предизвика изгаряне.

За ацедофилните култури – хрян, киселец, азалия, хортензия, лупина и др., това подхранване може да се прави няколко пъти годишно, а за цъфтящите – задължително месец преди цъфтеж, по време и след това.

Ябълков оцет срещу мравки и плевели

Мравките са постоянни обитатели на градината. Те са любители на сладичко и се хранят със соковете на растения и цветове, а също с меки сладки плодове. Те живеят под земята и в близост до мравуняците няма никаква растителност. В резултат на своята жизнена дейност много силно подкиселяват почвата.

Мравките често причиняват много сериозни щети – изнасят засеяните семена, подгризват корените на младите растения и ги унищожават, разнасят въшките и др. За борба с тях се използват равни количества вода и ябълков оцет. С течността се пръскат мравуняците.

Когато мравките не причиняват щети в градината – унищожаването им не е желателно.

В борбата с плевелите ябълковият оцет е ефективен и безопасен. Смесват се две чаени чаши оцет, половин чаена чаша английска сол и 3 литра вода. Пръскат се директно плевелите, но трябва да се внимава да не попадне върху култивираните растения. Вместо английска сол може да се използва готварска, както и да се добави сапун за прилепване.

Почистване на метални инструменти от ръжда

Металните инструменти често се покриват с ръжда. Тя се образува в резултат на окисляване на желязото под въздействие на кислорода от въздуха и водата. Проблемът може да се реши бързо, ако ябълковият оцет се нанесе директо върху ръждивите участъци и се избърше с кърпа. Когато петната са по-упорити, тогава инструментите трябва да престоят по-дълго в ябълковия оцет.

За използването на оцет срещу болести и вредители може да се намери още полезна информация на сайта.

Ябълковият оцет – евтино и универсално средство за градината
15239
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
На 17 септември - БАБХ
Обявено е огнище на шарка по овцете в Бургаско
Как се прави ябълкова градина
Нападнатите от него овошки са като опожарени
Ябълковият молец си преде пашкул
Борбата срещу ябълковия плодов червей
Инвестиции
ЕБВР отпуска до 120 млн. долара за сръбски и украински филиал на Agri Europe
Той като цяло е полезен за животните
Ябълковият оцет лекува домашните животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини