Читател на електронното издание „Стопанство” споделя своя рецепта за подхранване на краставиците и тиквичките, както и за тяхното пръскане и това на доматите. Ето и неговият начин за приготвяне. Копривата се реже до земята. След това поставя в кофа стар плик за пране на бельо и го пълни до върха.
Затваря плика, закачва го с кука на дълга тел и го закрепва към ръба на 400-литров варел, който пълни с вода догоре и го затваря.
След това „забравя” за него за 2 седмици. Тогава изтегля плика от варела, слага ръкавици и го изстисква.
Настойката от коприва се използва по 2 начина – или я разрежда с вода в еднакво съотношение и полива краставиците и тиквички, или разреждането е в съотношение 1 към 4, а с разтвора пръска същите култури, както и доматите.
Читателят твърди, че от такова подхранване растенията не боледуват и се развиват като подхранени с живи дрожди (бирена мая).
Копривата помага и за справяне с глистите по малките прасета.