Начало » Пазари » Животинска продукция
29.04.2016 г.

Търговия на едро с цяло агне в страната преди Великден

Цени по региони

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг кланично тегло до 14,75 лв./кг, съответно в Кърджали и Благоевград. В сравнение с предходния седмичен период, само във Варна и Кърджали се отчитат ценови изменения – покачване, съответно с 3,9% и 2,3%, което води до незначително увеличение на средната цена на едро на цяло агне за страната с 0,4%, до 13,16 лв./кг. констатират експерти на МЗХ в анализ за пазара.

В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на цяло агне е на цени от 12,74 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 13,49 лв./кг (Разград, Русе, Силистра, Стара Загора и Търговище). Във Видин, Враца и Монтана продуктът поевтинява с по 1,9% на седмична база, докато в Бургас, Сливен и Ямбол се наблюдава покачване на цените с по 1,9%. Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в ГТВ е 13,17 лв./кг, с 1% над нивото от предходната седмица.

В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се търгува на цени от  11,40 лв./кг в Бургас до 14,90 лв./кг в Русе. В сравнение с предходния седмичен период, в три от областите се наблюдава понижение на цените, по-слабо в Пазарджик и Пловдив – съответно с 2,2% и 5,5% и по-чувствително в София - с 11,4%. Единствено в Благоевград се отчита леко поскъпване на продукта, с 0,8%. Така, средната стойност за страната в ДТО се понижава с 1,1% на седмична база, до 13,19 лв./кг.

През изтеклия седмичен период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ и с 0,03 лв./кг – от тази в ДТО.

Агнешки бут

При търговията на едро с агнешки бут цените варират в широките граници от 11,75 лв./кг в Кърджали до 16,79 лв./кг в Благоевград. Само в две области се наблюдава промяна на стойностите в сравнение с предходната седмица – понижение с 3,9% във Варна и с 1,7% в Кърджали. Въпреки това, средната цена за страната се покачва с 0,4% на седмична база, до 13,95 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта в по-голям брой области, на сравнително висока цена.

Цените на агнешки бут в големите търговски вериги се движат от 13,49 лв./кг в Шумен до 14,99 лв./кг в Бургас, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково и Ямбол. Седмично ценово отклонение се отчита единствено в София - понижение с 6,7%. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ГТВ е 14,47 лв./кг - с 1,8% под нивото от предходната седмица, като тази седмица е налице предлагане в значително повече области.

В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут са в интервала от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,40 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе). В сравнение с предходния седмичен период, в пет от областите се отчита поевтиняване на продукта с между 0,2% и 5,9%, най-съществено в София, докато в Пазарджик цената се покачва с 1,1%. Средно за страната, цената на агнешкия бут в ДТО е 13,60 лв./кг, незначително по-ниска на седмична база (с 0,1%).

През наблюдавания период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,52 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,35 лв./кг – по-висока от тази в по-малките магазини.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,87 лв./кг или 6% по-високи от тези в ДТО.

Агнешка плешка

Предлагането на едро на агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,75 лв./кг (Кърджали) до 15,81 лв./кг (Благоевград). Само в областите Варна и Кърджали е регистрирано седмично изменение на стойностите – понижение съответно с 4,8% и с 2,1%. Средната цена на едро на агнешка плешка за страната намалява незначително (с 0,1%) спрямо предходната седмица, до 13,27 лв./кг.

Най-ниски цени на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги се отчитат във Видин, Враца, Монтана и Хасково (11,49 лв./кг), а най-високи - във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Стара Загора (13,49 лв./кг). В сравнение с предходния седмичен период, колебание на цените се регистрира в седем от областите. Във всички от тях е налице поевтиняване на продукта, в рамките на 1,7 – 11,5% (най-чувствително във Видин, Враца, Монтана и Хасково), което води до понижение на средната стойност за страната в ГТВ с 2,5% на седмична база, до 12,65 лв./кг.

В другите търговски обекти агнешката плешка се продава на цени от 11,20 лв./кг в Бургас до 14,30 лв./кг в Силистра. В четири области се наблюдава седмично понижение на цените, като в Добрич и Русе то е с малко над 2%, а в София и Пазарджик достига  съответно до 9,3% и 13,5%. Само в Благоевград агнешката плешка поскъпва, с 1,2%. Средната цена на агнешка плешка в ДТО за страната е 13,14 лв./кг, с 1,2% по-ниска на седмична база.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,62 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,13 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Цените на продукта в ДТО са средно с 0,49 лв./кг или с 4% по-високи от тези в ГТВ.

Търговия на едро с цяло агне в страната преди Великден
5871
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини