Начало » Новини » Коментари
08.03.2016 г.

Сигурна печалба за животновъдите, ако продават сирене и мляко от фермата

Доказано в практиката

Много пъти е писано за предимствата на директната продажба от фермите, но често страничният наблюдател ги приема с недоверие, най-вече заради непреодолимите административни пречки, с които хората се сблъскват в малките селца. След втората й поправка наредба 14 за директните продажби от фермата се оказва работеща, но без добри консултанти дребните фермери в отдалечените райони на страната и днес нямат шанс за успех. И това се доказа в практиката.

Пример в това отношение е с българо-швейцарската програма  „За Балкана и хората“, по която бяха финансирани редица успешни проекти на дребни стопани, но без мъничко подкрепа от европрограмите или от държавата стана ясно, че нещата трудно биха могли да потръгнат.

Неотдавна на семинар за късите вериги на продажби, организиран от „Икономедия“ и финансиран по европейска програма, директорът на фондацията „Биоселена“ Стоилко Апостолов представи ефекта от приключилия проект в карловската ферма „Под Балкана“, финансиран по линия на швейцарската програма.

Семейната ферма е добре позната в региона, като в нея се отглеждат 130 биволи и 500 овце. С помощта на швейцарското правителство и българските консултанти там бяха инвестирани над 52 хиляди лева, вложени изцяло в преработката на суровото мляко. Днес стопанството разполага с неголяма, но модерна мандричка, а производителността се е вдигнала в пъти, осигурявайки добри приходи на семейството.

И понеже всеки проект трябва да докаже ефективността си, след приключването на този експертите са направили и точни разчети, които са изключително показателни как един бизнес може да се развие, но ако не му се пречи.

Преди да започнат да преработват млякото в сирене, фермерите са го давали в мандра, където за литър биволско мляко са получавали средна цена от 1,27 лева.

След направената инвестиция, когато са започнали да продават преработената млечна продукция, а част от млякото все още са предавали на други мандри, изведнъж средната цена за литър се е покачила на 2,74 лв.

За да стигнат до третия етап, когато фермата изцяло е започнала да преработва и продава директно от фермата биволската си продукция. Тогава цената на литър мляко реално се е вдигнала до 3,78 лв., поясни в презентацията си Стоилко Апостолов.

Положителният ефект от инвестницията наистина е впечатляващ и това личи от анализа на приходите, постигани от семейството преди да изградят мандрата и след това.

Преди 2015 година, когато овчето и биволското мляко е било предавано само на мандрите, приходите на стопанството са достигали 46 935 лева годишно. Разходите им обаче са били 46 552 лева, затова и годишната печалба е възлизала едва на 383 лв.

След приключването на проекта обаче приходите нарастват до 91 845 лв., от които най-малко са идвали от предаването на млякото на мандрите, а най-много – от директните продажби, особено от биволското сирене. Рйазбира се, разходите на фермерите също са се покачили до 65 320 лева. Но дори при това положение крайната печалба възлиза на 26 525 лв., което е в десетки пъти над тази, реалилизирана преди изпълнението на проекта.

Представяйки примера от Карловско, експертите дават ценни съвети как да се кандидатства по наредба 14. Важно е да се отбележи, че стопаните нямат ограничение за количествата, които ще се преработват в една ферма!

Единственото ограничение е, че капацитетът на обекта за търговия на дребно трябва да бъде съобразен с количествата, които ще се преработват.

Регистрацията за обект за търговия на дребно се извършва по реда на чл. 12 от Закона за храните.

Спазват се изискванията на европейския Регламент 852. Не е необходимо стопанството да се регистрира като млекопреработвателно или месопреработвателно предприятие, не е необходимо да се спазват изискваният на Регламент 853, посочи Апостолов.

Няма изискване фермите за добив на краве мляко да са регистрирани в първа група съгласно Наредба 4 (това изискване важи само за доставка на сурово (непастьоризирано мляко).

Преработката се извършва в обект за търговия на дребно, регистриран по чл. 12 от Закона за храните, като фермерът трябва да бъде собственик, ползвател или наемател.

Обектът за търговия на дребно може да бъде разположен на територията на животновъдния обект или в същата и/или една съседна административна област по регистрация на животновъдния обект.

Преработката на овче, козе и биволско мляко можа да става и в подвижен обект, който да бъде разположен на пасището, където пасат животните (подвижна мандра).

Този обект се регистрира като временен обект в областната дирекция по безопасността на храните. Зреенето и съхранението на млечните продукти, произведени в мобилната мандра, може да бъде и в друго помещение, разположено в животновъдния обект или къщата на фермера.

Тази наредба се отнася за преработка на сурово мляко от крави, овце, кози и биволи само от собствената им ферма.

Изисквания към млякото за преработка:

- за сурово краве мляко – показатели за общ брой микроорганизми (ОБМ) до 100 000/мл и за общ брой соматични клетки (ОБСК) до 400 000/мл;

- за сурово мляко от други видове животни – по показател ОБМ до 1 500 000/мл;

 да не съдържа остатъчни количества инхибитори.

Освен за мандри тази наредба се прилага и за клане и продажба на охладено месо от домашни двукопитни животни, птици, зайци и щрауси, отгледани в собствената ферма и заклани в кланици.

Сигурна печалба за животновъдите, ако продават сирене и мляко от фермата
15177
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Важно за практиката
Дамян Илиев: Имаме идея как наредбата за директните продажби да стане приложима за дребните ферми
Статистика
В Пловдивско действат една шеста от фермите, регистрирани за директни продажби по наредба 26
Нормативни промени
До дни ще влязат в сила важни промени в наредбата за директните продажби от фермите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини