Начало » Новини » Страната
17.02.2016 г.

Малките и средни фирми формират 74 млрд. лв. оборот

Статистика

Мариета Захариева пред форума Снимка: Агенция за малки и средни предприятия

По данни за миналата година около 61% от БВП на страната, или това са 74 млрд лева оборот, идват от дейността на микро-,  малките и средни предприятия. От тях повече от половината от всички средства са в рамките на малкия бизнес в страната. Това обяви изпълнителният директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева по време на икономическия форум днес, който се организира от списание „Business Lady. В рамките на новия програмен период 2014-2020 г. Европейският съюз залага на устойчивото и интелигентно развитие с акцент върху младежкото предприемачество, подпомагане на микро-, малките и средните предприятия в рамките на националните икономики на страните-членки.

Особено внимание се обръща и на инициативите за стартиращ бизнез (старт-ъп), които представляват изключително важен фактор за потенциалното развитие на новите бизнес идеи и икономиката като цяло в България, посочи Захариева.

С цел подпомагане на малкия бизнес през миналата година беше създадена активна мрежа от специалисти, по браншово и териториално (регионално) разпределение, целящи по-доброто информационно обслужване и повишаване ефективността в процеса на подпомагане на бизнеса.  

Специалистите от агунцията поддържат контакти и активно участват в организирането и планирането на събития вътре в страната, съвместно с търговско-промишлените палати, браншовите съюзи, камари и асоциации от различните браншове, които са свързани с повишаване информираността, обучения, семинари, панаири и изложения; както и извън страната – участие в международни изложения и панаири, планирането на търговски мисии и пр.

Министерството на икономиката предостави на агенцията 1,4 млн. лв. за организиране и финансиране през първата половина на 2016 г. на 9 колективни участия на български фирми на международни изложби в чужбина и 3 колективни участия на международни изложби в страната.

От тази година започваме да подпомагаме бизнеса за участието на панаири и изложения и в България, каза Мариета Захариева. Досега агенцията финансираше участието на компании само на панаири, изложения и търговски мисии в чужбина. Целта е малките и средните фирми да започнат да се представят първо на събитията у нас, където също идват чуждестранни компании.

По този начин ще придобиват опит и готовност за излизане на външните пазари. Ситуацията до момента показва, че на някои панаири и изложения в чужбина са ходили компании, които нямат капацитет и готовност за износ. Първите събития в България, на които агенцията ще подпомогне участието на малки и средни предприятия са „Стройко“, „Светът на мебелите“ и Webit. Държавата от тази година поема 80% от разходите за наем на изложбена площ и изграждането на щанд, като останалите 20% са самофинансиране от фирмите. Досега покриваше на 100% от разходите.

Отделно ИАНМСП организира и няколко бизнес делегации в момента. Първата е водена от Любен Петров, заместник-министър на икономиката и придружаваща министър Ивайло Московски в Техеран, Иран от 6 до 9 март 2016 г. За участие в делегацията и бизнес форума в Техеран са регистрирани над 50 български предприятия от следните сектори: хранително-вкусова промишленост, информационни и комуникационни технологии, текстил, химия, козметика, фармация, селско стопанство и др.

Друга бизнес делегация, която прави агенцията е съпровождаща министър Божидар Лукарски в гр. Будапеща, Република Унгария, 16-18 март 2016 г. За участие в делегацията и бизнес форума в Будапеща са регистрирани над 10 български предприятия от следните сектори: хранително-вкусова промишленост, вино и алкохолни напитки, металообработване, мебелно производство, енергетика, туризъм и др.

Малките и средни фирми формират 74 млрд. лв. оборот
6196
 

Последни материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Свързани материали
Виж
Споразумение с Банката за развитие на Съвета на Европа
Банката за развитие вече ще финансира зелени проекти за малкия бизнес
Произведени в Япония
Тракторите B1 на Кубота - идеално решение за хоби фермери и оранжеристи
Бизнес с бъдеще
Да преброим колко български продукти сложихме на коледната трапеза!
Министерство на иновациите и растежа
До края на 2022 г. малкият бизнес в храните ще разчита на 735 милиона лева по европрограми
Отчет на агенцията към Министерството на икономиката
След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания
До два месеца законодателството трябва да се въведе
ЕС със становище до България и други 9 страни за непоети ангажименти към малкия бизнес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини