Начало » Новини » Страната
27.06.2022 г.

След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания

Отчет на агенцията към Министерството на икономиката
След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания

sinor.bg

През последните три години 308 са компаниите, които са представяли България с национален щанд или с индивидуални павилиони на събития в страната и чужбина са били поподкрепени от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерството на икономиката. Това отчитат от агенцията след приключения европейски проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, ориентиран към представяне на българското производство пред производители, купувачи и експерти от цял свят.

Според отчета 211 малки и средни производители са взели участие в международни изложения, проведени в чужбина – сред които най-големите в световен мащаб – в Германия, Франция, ОАЕ, Катар, Турция и редица други страни. Участвали са и в 24 търговски панаира.

Агенцията традиционно организира националните участия във водещите изложения по света, като през последните години сред тях влизат германското изложение за индустриални технологии „HANNOVER MESSE“ в Хановер, изложението за собствени марки „World of Private Label“ в Амстердам, Нидерландия, за сладкарски и захарни изделия „ISM“, в Кьолн, Германия, „GITEX Technology Week“ в Дубай, Обединени арабски емирства, и много други.

Статистиката сочи, че 88% от тях очакват сключване на един или повече договори за износ на български продукти на водещи международни пазари. В рамките на участията им пък са проведени над 5000 срещи с потенциални бизнес партньори.

На 10 водещи международни изложения, чийто домакин е България, участие са взели 97 МСП. Те са реализирали 1 448 срещи, като 90% от тях очакват да реализират продукцията си на местния или международните пазари с поне един договор за поръчка.

„Това са конкретно договори за износ на български стоки. Говорим за разнообразни сектори – хранително-вкусова промишленост, машиностроене, козметика, корабостроене, информационни и комуникационни технологии, производство на мебели, обувна промишленост и много други“, коментира изпълнителният директор на ИАНМСП и ръководител на проекта Бойко Таков.

Освен участие на щанд проектът подкрепи и участието на 20 МСП в специализирани конференции в страната и чужбина, като в рамките на 4 форума са реализирани над 300 бизнес срещи, като отново процентът очаквани договори от страна на бизнеса възлиза на 85%, стана ясно от координаторът на проекта и началник на отдел “Международни изложби и конференции” Росица Пешева.

„Тези участия са източник на преки бизнес контакти, дават възможност със запознаването с даден пазар от първа ръка, а предварителните срещи и договаряния дават канал за отличен маркетинг“, коментира тя.

За да споделят опита си от участията с ИАНМСП в международни изложения, са присъствали представители на Българска национална асоциация “Етерични масла, парфюмерия и козметика” (БНАЕМПК), Българска камара по машиностроене и Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

„Изключително доволни сме от работата ни с ИАНМСП по организацията на участията в изложенията за сектор козметика. На тазгодишното издание на изложението за собствени марки „World of Private Label“ един от представителите на асоциацията сподели резултати, които обикновено постига за участие в две или три изложения“, коментира изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева.

След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания
6483
 

Последни материали
Виж
Очертава са жътвената кампания да подрани с начало до десетина дни
В Сърбия очакват до 4 тона слънчоглед от хектар
Общо 12 животни вече са мъртви, включително 4 с бита слаба ваксина
Огнище на антракс бе потвърдено във Франция
Също и срокове по 3 точки при подаване на заявления за подпомагане на площ и животни
Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Свързани материали
Виж
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Земеделският министър открива изложението в 11,30 часа
Провеждат конференция за науката и практиката на АГРА в Пловдив
Държавна помощ
Одобрени са 3,5 млн. лева за участия в изложения
Приеми по Стратегическия план
От 1 до 15 декември се кандидатства за участия във винени изложения
От 8 до 11 ноември
Официално откриване на традиционните есенни изложения за храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини