Начало » Новини » Страната
27.06.2022 г.

След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания

Отчет на агенцията към Министерството на икономиката
След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания

sinor.bg

През последните три години 308 са компаниите, които са представяли България с национален щанд или с индивидуални павилиони на събития в страната и чужбина са били поподкрепени от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерството на икономиката. Това отчитат от агенцията след приключения европейски проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, ориентиран към представяне на българското производство пред производители, купувачи и експерти от цял свят.

Според отчета 211 малки и средни производители са взели участие в международни изложения, проведени в чужбина – сред които най-големите в световен мащаб – в Германия, Франция, ОАЕ, Катар, Турция и редица други страни. Участвали са и в 24 търговски панаира.

Агенцията традиционно организира националните участия във водещите изложения по света, като през последните години сред тях влизат германското изложение за индустриални технологии „HANNOVER MESSE“ в Хановер, изложението за собствени марки „World of Private Label“ в Амстердам, Нидерландия, за сладкарски и захарни изделия „ISM“, в Кьолн, Германия, „GITEX Technology Week“ в Дубай, Обединени арабски емирства, и много други.

Статистиката сочи, че 88% от тях очакват сключване на един или повече договори за износ на български продукти на водещи международни пазари. В рамките на участията им пък са проведени над 5000 срещи с потенциални бизнес партньори.

На 10 водещи международни изложения, чийто домакин е България, участие са взели 97 МСП. Те са реализирали 1 448 срещи, като 90% от тях очакват да реализират продукцията си на местния или международните пазари с поне един договор за поръчка.

„Това са конкретно договори за износ на български стоки. Говорим за разнообразни сектори – хранително-вкусова промишленост, машиностроене, козметика, корабостроене, информационни и комуникационни технологии, производство на мебели, обувна промишленост и много други“, коментира изпълнителният директор на ИАНМСП и ръководител на проекта Бойко Таков.

Освен участие на щанд проектът подкрепи и участието на 20 МСП в специализирани конференции в страната и чужбина, като в рамките на 4 форума са реализирани над 300 бизнес срещи, като отново процентът очаквани договори от страна на бизнеса възлиза на 85%, стана ясно от координаторът на проекта и началник на отдел “Международни изложби и конференции” Росица Пешева.

„Тези участия са източник на преки бизнес контакти, дават възможност със запознаването с даден пазар от първа ръка, а предварителните срещи и договаряния дават канал за отличен маркетинг“, коментира тя.

За да споделят опита си от участията с ИАНМСП в международни изложения, са присъствали представители на Българска национална асоциация “Етерични масла, парфюмерия и козметика” (БНАЕМПК), Българска камара по машиностроене и Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

„Изключително доволни сме от работата ни с ИАНМСП по организацията на участията в изложенията за сектор козметика. На тазгодишното издание на изложението за собствени марки „World of Private Label“ един от представителите на асоциацията сподели резултати, които обикновено постига за участие в две или три изложения“, коментира изпълнителният директор на БНАЕМПК Гергана Андреева.

След участия в изложения близо 90% от малкия бизнес има експортни очаквания
6308
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Земеделският министър открива изложението в 11,30 часа
Провеждат конференция за науката и практиката на АГРА в Пловдив
Държавна помощ
Одобрени са 3,5 млн. лева за участия в изложения
Приеми по Стратегическия план
От 1 до 15 декември се кандидатства за участия във винени изложения
От 8 до 11 ноември
Официално откриване на традиционните есенни изложения за храни
Предстоящо
Юбилейното 30-то издание на изложенията за храни ще се проведе от 8 до 11 ноември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини