Начало » Новини » Света
10.02.2016 г.

Франция моли ЕС за мерки за регулиране на пазара в помощ на фермерите

Държавна политика

Sinor.bg

Франция иска нови „мерки за регулиране на пазара, за да помогне на фермерите, страдащи от ниските цени на млякото и свинското месо, и е подготвила предложения преди заседанието на министрите на селското стопанство на държавите-членки на Европейския съюз, което ще се състои през този месец, заяви министър-председателят на страната Манюел Вайс, цитиран от Ройтерс. Френското правителство призова Европейската комисия да действа, за да помогне на животновъдния сектор, опитвайки се да премахне основанията за протести, при които фермерите в страната блокират магистрали и супермаркети.

Цените на млякото и свинското месо вече са под производствените разходи на мнозина фермери в ЕС, след като забраната, наложена от Русия върху вноса на селскостопанска продукция от държавите-членки на общността доведе до свръхпредлагане. Според френските власти 35 хил. местни фермери са на ръба на фалита. От лятото на миналата година досега правителството на страната предложи стотици милиони евро под различни форми за подпомагане за животновъдите, но при липсата на признаци за обрат в обстановката на пазара фермерите подновиха уличните протести от началото на годината.

По отношение на млечните продукти предложенията включват увеличаване на минималните цени, на които производителите могат да продават продукцията си за съхранение в обществени складове, фонд за финансиране на износа и помощ за онези фермери, които свиват производството, когато цените се понижават, става ясно от меморандум, изпратен от Франция до ЕК, до който са се добрали от Ройтерс. Франция призовава и за обединени усилия в посока на отмяна на наложената от Русия забрана за внос на свинско месо от ЕС по санитарни съображения, предшестваща принципната забрана за внос на селскостопанска продукция от август 2014 г., се посочва в документа. Говорител на комисията, помолен за коментар на думите на Вайс, припомни пакета с помощи на стойност 500 млн. евро, отпуснат през миналата година, и призова държавите-членки на ЕС да ги използват максимално. През миналата година ЕК, която направлява Общата селскостопанска политика на ЕС, отхвърли идеите за повишаване на цените на млечните продукти, при които се извършва намеса на пазара, както и за регулиране на произвежданите количества, защитавайки пазарно ориентираните реформи, включително премахването на квотите за производство от 1 април 2015 г.

След заседание с представители на големите вериги супермаркети Вайс заяви, че ЕК досега „направи твърде малко, при това прекалено късно”. Правителството на страната обсъжда възможни мерки с веригите супермаркети, които често са обвинявани от фермерите за натискане на изкупните цени на тяхната продукция. През тази седмица ще продължат обсъжданията за специален фонд за производителите на свинско месо, заяви след заседанието френският министър на селското стопанство Стефан льо Фол. Разгледана е била и възможността за промяна на законодателството на страната по начин, който да включи фермерите в ежегодните преговори за цените между търговците на дребно с хранителни стоки и преработвателните предприятия, за да се гарантира, че производствените разходи на фермерите ще бъдат взети под внимание, посочиха френски държавни служители и представители на търговците на дребно. Била е обсъждана и идеята за запазване на цената на млякото на нивото от 2015 г. с цел осигуряване на краткосрочно облекчение за млекопроизводителите.

Франция моли ЕС за мерки за регулиране на пазара в помощ на фермерите
3102
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Държавите прекрояват бюджетите си под натиска на протестите
Какво постигнаха френските фермери след бурните протести
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини