Начало » Пазари » Животинска продукция

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Синор.БГ / 24.03.2024 г.
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Емблематичното френско сирене камамбер е застрашено от изчезване, бият тревога местни учени, цитирани от „Нова телевизия”. Причината - основната бактерия, необходима за направата му, не може да се възпроизвежда заради желанието за производство в индустриални количества. Търговци и производители обаче не приемат толкова насериозно информацията.

За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта, но това потиска възпроизвеждането на основната бактерия в камамбера. „С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати”, твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница. В него има асортимент от 130 различни вида.

Търговецът споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене, произведено в Нормандия, не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната.

Той обаче със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва.  „За първа година прави толкова категорично впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал”, допълва Жером.

Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на местната кухня.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
93663
 

Последни материали
Виж
С качествени и традиционни български продукти за празничната трапеза
Коледно югоизточно фермерско изложение привлича посетители в Ямбол
Въвежда се нова еко категория за колите - Евро 7
Кабинетът прие технически и други промени в данъчни закони
Доставчиците са обложени със ставки от 21,9 до 42,7 на сто при вноса
Китай наложи още мита за млечните продукти от ЕС заради субсидирането им
Заради договори на ИАГ и болести по животни
Бюджетът на МЗХ за 2025 г. е увеличен с 60 млн. лв.
Средствата са взети за проекти по мярка 4.3 от ПРСР
Напоителни системи получи по-дълъг срок за връщане на държавен заем
В Украйна цените продължиха да се понижават за втора поредна седмица
Износът от Аржентина намали напрежението на пазарите на слънчоглед
Свързани материали
Виж
Сеитбата на есенното зърно почти приключва без твърдата пшеница
Състоянието на меката пшеница и ечемика във Франция се влоши слабо
Реколтата от царевицата е почти прибрана с 96 на сто ожънати площи
В добро до отлично състояние са почти всички посеви с есенно зърно във Франция
Медиаторът в търговските отношения в селското стопанство на Франция - ключова фигура за балансиране на веригата
Темпото изпреварва миналогодишното и средното за последните 5 години
Сеитбата на есенниците и жътвата на царевицата във Франция напредват бързо
Франция възобновява износа на говеда от 1 ноември
Все повече млади французи избират земеделското образование
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини