Начало » Пазари » Животинска продукция
24.03.2024 г.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Емблематичното френско сирене камамбер е застрашено от изчезване, бият тревога местни учени, цитирани от „Нова телевизия”. Причината - основната бактерия, необходима за направата му, не може да се възпроизвежда заради желанието за производство в индустриални количества. Търговци и производители обаче не приемат толкова насериозно информацията.

За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта, но това потиска възпроизвеждането на основната бактерия в камамбера. „С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати”, твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница. В него има асортимент от 130 различни вида.

Търговецът споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене, произведено в Нормандия, не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната.

Той обаче със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва.  „За първа година прави толкова категорично впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал”, допълва Жером.

Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на местната кухня.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
29214
 

Последни материали
Виж
Писмо до МЗХ
От НАЗ алармират за рискове от споразумението между ЕС и Меркосур
Форуми
Зърнопроизводители в Европа инвестират за борба с климатичните промени
Втора вълна от обезщетения за фермерите за чума и едра шарка в Гърция
Финализирано е споразумението за търговия с държавите от Меркосур
Какво можем да засадим близо до ореха?
Фермери падават сигнал
„Черната златка“ се превръща в бич за овошките - както чумата за овцете
Свързани материали
Виж
Франция купува допълнително още два милиона ваксини срещу син език
С жътвата на царевицата нещата стоят още по-зле
Сеитбата на есенните зърнени култури във Франция върви със закъснение
Средствата са преведени от 16 до 18 октомври
Френските фермери получиха тавана на аванса за директните плащания - с 680 млн. лв. повече от 2023 г.
Производството на лешници във Франция се увеличава
Приемат се по-дребни зърна с по-ниско съдържание на нишесте
На преработвателите във Франция се налага да се справят с лошото качество на пшеницата
Производство на сливи във Франция, сортове, райони
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини