Начало » Пазари » Животинска продукция
24.03.2024 г.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Емблематичното френско сирене камамбер е застрашено от изчезване, бият тревога местни учени, цитирани от „Нова телевизия”. Причината - основната бактерия, необходима за направата му, не може да се възпроизвежда заради желанието за производство в индустриални количества. Търговци и производители обаче не приемат толкова насериозно информацията.

За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта, но това потиска възпроизвеждането на основната бактерия в камамбера. „С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати”, твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница. В него има асортимент от 130 различни вида.

Търговецът споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене, произведено в Нормандия, не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната.

Той обаче със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва.  „За първа година прави толкова категорично впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал”, допълва Жером.

Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на местната кухня.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
47072
 

Последни материали
Виж
ДФЗ
Одобрени са 208 проекта по подмярка 4.1 за пестене на вода
Формиране на краставиците при отглеждане на открито
Подхранване на доматите без риск за растенията
Процъфтява производството на мед в Африка
Откриха птичи грип във ферма с 27 545 кокошки носачки
336 фермери получиха над 26 млн. лева по еко схемата за биологично животновъдство
Свързани материали
Виж
Властите препоръчаха незабавно изхвърляне на закупените продукти
Франция изтегля от пазара бебешки храни на Нестле с опасен токсин
При липсата на търсене от Китай и Алжир само Мароко остава светлият лъч
Прогнозите за износа на мека пшеница от Франция продължават да потъват
Въпреки огнищата на син език секторът отчита увеличение и на износа
Производството на мляко във Франция нарасна след 3 години на спад
Арабската държава насрочи нов търг за покупка на поне 50 000 тона
Алжир е внесъл от Франция едва 31 000 тона пшеница от началото на сезона
Във Франция приключиха изборите за подновяване на членския състав на земеделските камари на департаментите
За държавите извън ЕС
Прогнозират най-слабия износ на мека пшеница от Франция от 28 сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини