Начало » Пазари » Животинска продукция
24.03.2024 г.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени

Емблематичното френско сирене камамбер е застрашено от изчезване, бият тревога местни учени, цитирани от „Нова телевизия”. Причината - основната бактерия, необходима за направата му, не може да се възпроизвежда заради желанието за производство в индустриални количества. Търговци и производители обаче не приемат толкова насериозно информацията.

За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта, но това потиска възпроизвеждането на основната бактерия в камамбера. „С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати”, твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница. В него има асортимент от 130 различни вида.

Търговецът споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене, произведено в Нормандия, не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната.

Той обаче със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва.  „За първа година прави толкова категорично впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал”, допълва Жером.

Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на местната кухня.

Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
4784
 

Последни материали
Виж
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Свързани материали
Виж
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Слабата тазгодишна реколта обаче ще го натисне доста повече
Износът на мека пшеница от Франция намаля леко през миналия сезон
Жътвата закъсня заради лошото време при есенната сеитба и през пролетта
Във Франция очакват най-слаба реколта от мека пшеница от 2016 година
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Състоянието на посевите остава най-лошото за последните 4 години
Повишиха прогнозата за крайните запаси от мека пшеница във Франция
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини