Начало » Новини » Страната
30.12.2015 г.

От 2016 г. заявленията за майчинство ще се подават по електронен път

Парични обезщетения за гледане на болен от семейството или при раждане

Sinor.bg

В последната част от поредицата текстове, с които Синор.БГ ви запознава с трудовото законодателство, публикуваме важна информация за паричните обезщетения, които се предоставят от общественото осигуряване при бременност, раждане и отглеждане на дете, както и за гледане на болен човек от семейството. Информацията е предоставена от Националния осигурителен институт и е подготвена въз основа на основни въпроси, задавани от бизнеса или от заетите в различни сфери на икономиката. Подробно са разписани необходимите документи и процедурите, спазвани при получаване на обезщетенията.

Кога и за какъв срок може да се получи обезщетение за гледане на болен член от семейството?

Подобно обезщетение се предоставя при временна неработоспособност на човек от семейството и при възникнало общо заболяване. Ето и случаите, при които може да кандидатствате за подобни помощи:

 до 10 календарни дни през една календарна година се отпускат за гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст.

 до 60 календарни дни през една календарна година се дават при гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст –общо за всички осигурени членове на семейството. В този срок не се включва времето за гледане на дете след раждане.

 гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест – до изтичането на срока на карантината;

 гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична помощ заедно с осигурения – за времето, през което осигуреният е бил в заведението;

 гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина – докато трае карантината.

 Паричното обезщетение по горните т. 2, 3, 4 и 5 се изплаща и за гледане на дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

 За един и същи осигурителен случай за едно и също време парично обезщетение за гледане на болен член от семейството може да се изплаща само на един осигурен член на семейството.

 За гледане на хронично болен член на семейството парично обезщетение се изплаща само при изостряне на заболяването.

 За членове на семейството на осигуреното лице се считат неговите възходящи и низходящи по права линия, съпругът и съпругата.

В кои случаи не се изплаща обезщетение?

Парично обезщетение за временна неработоспособност не се изплаща на осигурени лица, които:

 умишлено увреждат здравето си с цел да получават отпуск или обезщетение;

 нарушават режима, определен от здравните органи – само за дните на нарушението;

 са станали неработоспособни поради употреба на алкохол, приемане на силно упойващо средство без лечебна цел или поради прояви, извършвани под въздействието на такива средства;

 са станали неработоспособни поради хулигански и други техни противообществени прояви, установени по съответния ред;

 са станали неработоспособни поради неспазване от тях на правилата за безопасна работа, установено по съответния ред.

 В случаите по горните т. 3 и 4 срокът, за който не се изплаща обезщетение, не може да бъде по-дълъг от 15 календарни дни, а в случая по т. 5 – не по-дълъг от 3 календарни дни.

 Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.

В кои случаи, в какъв размер и срок се изплаща паричното обезщетение при трудоустрояване?

 При трудоустрояване поради временно намалена работоспособност вследствие на общо заболяване, трудова злополука или професионална болест на осигурения се изплаща парично обезщетение, ако на новата работа се намали трудовото му възнаграждение.

 Дневното парично обезщетение е в размер на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение през 18-те календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването. Когато осигуреният е работил по-малко от 18 месеца до деня на трудоустрояването, обезщетението се определя като разлика между среднодневното възнаграждение, определено по чл. 41 от Кодекса за социално осигуряване и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.

 Паричното обезщетение се изплаща за времето на трудоустрояването, но за не повече от 6 месеца.

Кой и при какви условия може да получи парична помощ за инвалидност поради общо заболяване и помощ при смърт на осигурено лица?

 Право на парична помощ за инвалидност поради общо заболяване имат лицата, на които е направен отказ за отпускане на пенсия за инвалидност поради общо заболяване поради недостигащ осигурителен стаж, ако са осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица. Помощта се изплаща в размер на 60-дневното обезщетение за временна неработоспособност, изчислено като обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване.

 Отпуска се въз основа на заявление-декларация по образец съгласно Приложение № 5 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

 Право на еднократна помощ при смърт на осигурено лица имат съпругът /съпругата, децата и родителите. Общият размер на помощта се разпределя поравно между правоимащите лица и се определя ежегодно в Закона за бюджета на ДОО. За 2015 г. е определен общ размер на помощта 540 лв. (ЗБДОО 2015 г.)

 Отпуска се въз основа на подадена от всяко от правоимащите лица заявление-декларация по образец Приложение № 6 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

 

Обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете

Какво трябва знаем относно обезщетението при трудоустрояване поради бременност или кърмене или напреднал етап на лечение ин-витро.

 При трудоустрояване на друга работа поради бременност или кърмене на дете или напреднал етап на лечение ин-витро на осигурената жена се изплаща парично обезщетение, ако на новата работа се намали трудовото й възнаграждение.

 Дневното парично обезщетение е в размер на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение през 18-те календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването. Когато осигурената е работила по-малко от 18 месеца до деня на трудоустрояването, обезщетението се определя като разлика между среднодневното възнаграждение, определено по чл. 41 от Кодекса за социално осигуряване и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.

 В случай, че на новата работа трудоустроената получава среднодневно брутно трудово възнаграждение, по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, или среднодневното възнаграждение, определено по чл. 41, е по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, дневното обезщетение е в размер на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение преди трудоустрояването и минималната дневна работна заплата, установена за страната. За 2015 г. е определен размер на минималната месечна работна заплата – 360 лв.от 1 януари 2015 г. и 380 лв. от 1 юли 2015 г.

Какво е условието за право на обезщетение за бременност и раждане?

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Какви документи се представят, за да се отпусне обезщетение за бременност и раждане?

 Паричните обезщетения за бременност и раждане се изплащат въз основа на болничен лист за период от 135 календарни дни, разпределен в 3 болнични листове, както следва:

 За 45 календарни дни преди раждането – издава се еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната.

 За 42 календарни дни след раждането – от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение – от личния лекар.

 За 48 дни (остатъка до 135 календарни дни, в зависимост от датата на раждане на детето – дали се е родило преди или след термина) – от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката. Към този болничен лист се прилага декларация за обстоятелствата за изплащането му по образец Приложение № 1 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

 За всеки един болничен лист се представя декларация – Приложение № 15, с попълнени от осигурителя /самоосигуряващия се данни относно правото на парични обезщетения.

 Декларация за лична, безсрочна банкова сметка в лева – разплащателна или спестовна, по която да се превежда обезщетението. Подава се еднократно първия път, в който се получава обезщетение, изплащано от ТП на НОИ.

 Паричните обезщетения при бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 календарни дни се изплащат въз основа на заявление-декларация от осигуреното лице по образец Приложение № 2 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

 Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете и обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете се отпускат въз основа на заявление-декларация от осигуреното лице по образец Приложение № 3 и № 4 със задължително попълнени данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения.

 Паричните обезщетения на бащите за времето на 15-дневния отпуск при раждане на дете се изплаща въз основа на заявление-декларация от бащата по образец Приложение № 13 със задължително попълнени данни от осигурителя (самоосигуряващия се) относно правото на паричните обезщетения.

 Паричното обезщетение при раждане на дете след навършването на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни на бащата /осиновителя, поел неговото отглеждане, се изплаща въз основа на заявление-декларация по образец съгласно Приложение № 14.

В какъв срок се представят документите за изплащане на обезщетение за бременност и раждане?

 Представянето на данните, съдържащи се в издадените болнични листове и в решенията по обжалването им, се извършва по електронен път чрез уеб-услуги, предоставяни от НОИ. Въведените данни се изпращат в НОИ и постъпват в Електронния регистър на болничните листове едновременно с издаването им или при липса на техническа възможност в 7-дневен срок от издаването им.

 Осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт останалите документи, необходими за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя.

 Самоосигуряващите се лица представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт останалите документи, необходими за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане до 15-о число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението.

Какъв е размерът на обезщетението при бременност и раждане?

 Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. (Чл. 49, ал. 1 КСО)

 Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 – 5 от Кодекса за социално осигуряване.

 При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в горепосочения размер за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

 Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

За какъв срок се изплаща паричното обезщетение при бременност и раждане?

 Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

 Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането.

 Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока от 410-те дни това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.

 Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението за бременност и раждане се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока от 410-те дни това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.

 Осигурената или осигуреният за общо заболяване и майчинство, които осиновяват дете, имат право на обезщетение при раждане на дете в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока на полагащото се обезщетение за раждане.

 Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен за бременност и раждане, за срок до 15 календарни дни, през време на съответния отпуск по Кодекса на труда, ако има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск.

 Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща /осиновител има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен за бременност и раждане, след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, през време на съответния отпуск по Кодекса на труда, ако има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. Бащата може да ползва отпуска със съгласието на майката.

Кой може да получи обезщетението в случай на смърт или тежко заболяване на майката?

 При смърт или тежко заболяване на майката (осиновителката), което я възпрепятства да гледа детето, на лицето, което ползва отпуска по чл. 167 от Кодекса на труда, се изплаща паричното обезщетение при раждане на дете или за отглеждане на малко дете. Обезщетението се изплаща и на самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство.

Има ли право лицето на обезщетение за бременност и раждане при прекратяване на осигуряването?

 При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50 от Кодекса за социално осигуряване или до изтичане на 410-те дни.

Какво е условието за право на обезщетение за отглеждане на малко дете?

 Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

В какъв срок се представят документите за изплащане на обезщетение за отглеждане на малко дете?

 Осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт документите за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя;

 Самоосигуряващите се лица представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт документите за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 15-о число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението.

Какъв е размерът на обезщетението по време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете и при какви условия се получава?

 След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. За 2015 г. размерът е 340 лв. (ЗБДОО 2015 г.)

 Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.

 Обезщетението за отглеждане на малко дете се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

 Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

 Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, също имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

Какъв е размерът на обезщетението при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете и при какви условия се получава?

 Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение за отглеждане на малко дете, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете, ако:

 не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

 самоосигуряващото се лице с право на обезщетение за отглеждане на малко дете започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.

 Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал – на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.

 Обезщетението в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Какво е условието за получаване на обезщетение при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст?

 Осигуреното за общо заболяване и майчинство лице, което има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за този риск и ползва отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст при условията на пълно осиновяване, има право на обезщетение в размера, определен като за обезщетение за бременност и раждане за срок от 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

 Това парично обезщетение не се изплаща при смърт на детето, при прекратяване на осиновяването, както и когато детето посещава детско заведение, включително детска ясла или учебно заведение.

 Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство и имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск, имат право на парично обезщетение при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст в сроковете при горните условия.

В какви срокове се представят документите при промяна на обстоятелствата, водещи до прекратяване изплащането на обезщетенията и помощите?

 В срок 3 работни дни от промяната на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения, осигурените лица представят на осигурителите декларация по образец съгласно Приложение № 12 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и съответните доказателства към нея.

 Осигурителите представят декларацията и приложените към нея документи в ТП на НОИ в срок 3 работни дни от получаването им.

 Самоосигуряващите се лица представят в съответното ТП на НОИ декларацията и документите към нея в срок 3 работни дни от промяната на обстоятелствата.

Кога и как се преизчисляват парични обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст?

 При подаване или коригиране на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО след изплащането на паричните обезщетения и помощите се извършва служебно преизчисляване до 31 май на годината, следваща годината на изплащането. Когато паричните обезщетения и помощите са изплатени в размер, по-малък от дължимия, разликата се изплаща в срока по изречение първо.

Каква регистрация от 01.12.2015 г следва да направят лицата, които ще представят по електронен път документите за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване и майчинство по приетата Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, която влиза в сила от 1 януари 2016 г.?

 Лицата, които ще представят документи за изплащане на парични обезщетения по електронен път или упълномощени от тях лица, следва да се регистрират като потребители на уеб услугите на НОИ. Регистрацията се извършва онлайн чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на НОИ.

 Регистрация на юридическо лице или на осигурителна каса се извършва с валиден квалифициран електронен подпис, съдържащ ЕИК по Закона за търговския регистър/ЕИК по БУЛСТАТ и наименование на юридическото лице или осигурителната каса.

 Регистрация на физическо лице се извършва с валиден квалифициран електронен подпис, съдържащ единен граждански номер/личен номер на чужденец и трите имена на лицето.

 Регистрация на едноличен търговец се извършва с валиден квалифициран електронен подпис, съдържащ ЕИК по Закона за търговския регистър/ЕИК по БУЛСТАТ и наименование на едноличния търговец или единен граждански номер/личен номер на чужденец и трите имена на лицето.

 Лице, задължено да представя документите по наредбата, може да упълномощи друго лице, което притежава квалифициран електронен подпис, да представя по електронен път документите от негово име със заявление по образец. Упълномощеното лице представя заявлението в електронен вид с квалифициран електронен подпис чрез уеб приложението в интернет страницата на НОИ. Упълномощителят подписва и подпечатва заявлението и го представя лично или чрез упълномощено за целта лице в съответното ТП на НОИ на хартиен носител в срок до 3 работни дни от упълномощаването.

 При оттегляне на упълномощаването лицето, задължено да представя документите представя в съответното ТП на НОИ ново заявление по образец не по-късно от 3 работни дни преди датата на оттеглянето.

От 2016 г. заявленията за майчинство ще се подават по електронен път
61050
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Синдикалистите разясняват
И с новия осигурителен праг фермерите нямат право на болнични, ако са регистрирани като самоосигуряващи се
Рокади
Заместниците на земеделския министър остават трима
От 2020 г.
Нови социални придобивки за семействата в Русия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини