Начало » Новини » Страната
16.11.2015 г.

Танева обсъжда с бизнеса важна подкрепа за износ на родна луканка извън ЕС

Важно

Sinor.bg

Бизнесът от месния бранш постигна през последните години невероятни постижения в производството на традиционните сушени колбаси. Не само защото месопреработвателите разполагат с модерна база, отговаряща на европейските критерии за  качество, но и защото част от българските продукти вече фигурират в регистрите на Европейската комисия като традиционни български деликатеси. А като вкус те безспорно могат да съперничат на колбасите, произведени в Германия, Дания и други европейски държави с традиции в месната индустрия.

Въпреки изброените предимства обаче, до този момент България все още не е пробила с износа на горнооряховския суджук, луканката или пъстърмата например. Затова и в експортната листа на страната единствените български храни, които носят приходи, остават сиренето, кашкавалът и виното.

Този проблем беше поставен от бизнеса по време на конференцията за българските храни, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България, в която участва и министърът на земеделието Десислава Танева.

Според Кирил Вътев, собственик на месопрерарботвателното предприятие „Тандем” и представител на Асоциацията на месопреработвателите в България, страната има голям потенциал за износ на деликатеси в Китай, Япония и други държави извън ЕС. На този етап обаче тези пазари са затворени поради административен проблем, свързан с сертифицирането на българските месни продукти, посочи пред Sinor.bg Кирил Вътев.

Процедурите при издаването на подобни сертификати са сложни, като важно условие е България като държава да гарантира пред здравните власти на съответните държави за качеството и безопасността на българските продукти.

Тези сертификати се издават от министерството на външните работа на съответната държава, затова и българските месопреработватели са поискали среща с министъра на земеделието за обсъждане на този въпрос.

„Още тази седмица ще се се срещна с представителите от месопреработвателния сектор, за да намерим механизми за административна подкрепа при издаването на подобни сертификати”, съобщи министър Танева за Sinor.bg.

Тя припомни, че министерството е активизирало контактите си с редица държави от Далечния и Близкия Изток, които са потенциални пазари за реализация на българската продукция.

Само преди месец зам. министърът на земеделието Васил Грудев посети Китай, където в скоро време страната ще открие постоянен базар за български храни.

До този момент България изнася за Китай само зърнени и маслодайни култури, посочи Грудев. Търговските контакти обаче се развиват усилено и до септември на тази година износът за азиатската държава е нараснал 100%, припомни Грудев.

Танева обсъжда с бизнеса важна подкрепа за износ на родна луканка извън ЕС
10796
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Европейската комисия регистрира „Троянска луканка“ като храна с традиционно специфичен характер
Преди Месоманията
Колбаси за 540 милиона лева са продадени през 2017 г.
Месопреработватели искат отмяна на веганската луканка
Правят се несъществени промени в спецификациите на четири традиционни храни
Предстоящо
Луканка от зеленчуци ще представят на изложбата Фудтех 2016 в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини