Европейската комисия включи в регистъра на храните с традиционно специфичен характер българските деликатеси филе „Елена„ и „Панагюрска луканка”, съобщиха от министерството на земеделието.
Регистрацията е станала на 31 юли 2014 г. с публикуването на решението на ЕК в брой 230 на Официалния вестник на ЕС.
Това са първите български храни с традиционно специфичен характер, регистрирани съгласно европейската политика по качество.
Заявленията за регистрация на тези две наименования бяха подадени в агроминистерството от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”.
Членовете на това сдружение ще имат право да произвеждат Филе „Елена” и „Луканка Панагюрска”, като спазват одобрената спецификация и обозначават продуктите с европейското лого за храна с традиционно специфичен характер. Всеки друг производител от ЕС, които иска да продава продукти със същия етикет, е длъжен да иска разрешение, като плати съответна патентна такса, припомнят експерти.
Регламентите влизат в сила 20 дни след публикуването им.
До момента България имаше едно защитено наименование, но като географско указание за „горнооряховския суджук”, вписано с Регламент 1370 от 21 декември 2011г.