През 2017 година българският износ на сирене може да достигне рекорд от 170 милиона лева, което се обяснява с големите складови наличности и потенциала на млекопреработвателните предприятия. Това се посочва в анализ на експерти от Института за пазарна икономика, представен на форум, организиран от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Целта на центъра е да проучва развитието на агросектора и да предлага експерти решения за необходимите политики, които трябва да се водят в областта на селското стопанство и преработвателната промишленост.
Очакванията за експортните възможности на мандрите са твърде амбициозни, като се има предвид, че през 2015 г. износът на сирене е слаб и ще се движи в рамките на около 80 млн. лв. За сравнение през миналата година този експорт беше за 130 млн. лв., въпреки че руското ембарго беше наложено в средата на годината.
До 2013 г. българският износ на сирене се покачваше с минимални темпове – преди две години търговците реализираха зад граница продукти за около 90 млн. лв. Година преди това приходите от експорта на сирене беше 70 млн. лв.
Интересното е, че при експорта на масло, мляко и сметата фирмите ще поддържат постоянни количества, които са минимални за общия баланс в износа на млечни продукти.
Очаква се през 2017 г. постъпленията от експорта на млечни продукти да достигне 290 млн. лв., при малко над 200 млн. лв. за 2015 г.
Огромното желание на потребители и животновъди е през следващите 5-6 години мандрите да преработват основно българска суровина.
Последните данни от статистиката сочат, че вносът на европейска суровина се движи в рамките на 40-80 хиляди тона годишно, което достига 8% от вътрешното производство на краве мляко.
Анализът на експертите от Института по аграрна икономика показва, че през 2010 г. в страната са внесени 40 хил. т пакетирано прясно мляко. Още 30 хиляди тона е бил вносът на сухи млека.
Пикът във вноса на сухи млека е през 2013 и 2015 г., когато са отчетени 40 хил. тона внос.
От следващата година се предвижда лек спад, но до 2020 г. този внос на суха суровина ще бъде между 30 хил. и 34 хил. тона.
Допълнително мандрите внасят кондензирани млека, които в периода от 2014 до 2020 г. годишно ще бъдат около 6 хил. тона.
Още 13 хил. тона годишно ще бъде вносът и на прясно мляко от ЕС.
Палмовото масло ще запази сравнително високите си нива при вноса.
Докато през 2006 г. в страната са внасяни под 2-3хил. тона, то през 2015 г. до 2020 г. мандрите ще продължат да купуват годишно по 15-15 хил. тона.