Бобът, лещата, грахът и многобройните им роднини се превръщат в главни герои на предстоящата Международна година на зърнено-бобовите растения под надслов „Хранителни семена за устойчиво бъдеще”, чието начало ще бъде поставено от Организацията за земеделие и прехрана днес, 10 ноември. Сред популярните видове зърнено-бобови култури са всички видове фасул, нахутът, грахът, лупината и баклата. Мазнините в тях са малко, а са богати на целулоза, чиято консумация съдейства за понижаването на нивото на холестерина и за подобряване на смилането на храната. Те са важен източник на белтъчини и аминакоселини и в много части на света представляват достъпна алтернатива на по-скъпите протеини от животински произход.
Зърнено-бобовите култури са основен компонент на здравословното хранене, помагат в борбата със затлъстяването, използват се за профилактика на хронични, сърдечно-съдови и онкологични заболявания, съобщи електронното издание Казах-зерно.
Международната година на зърнено-бобовите култури си поставя за цел да стимулира консумацията им като източник на белтъчини и увеличаването на производството им по целия свят, както и подобряване на сеитбообращението и премахване на факторите, които спъват търговията с тези култури.
Церемонията по откриването включва изявление на генералния директор на Организацията аз земеделие и прехрана Жозе Грасиану да Силва, послание от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, представяне на плана за действие през международната година, както и коментари на експерти от бранша. Съпредседатели на организационния комитет са постоянните представители на Турция и Пакистан в организацията.