Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.02.2024 г.

Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености

Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености

Снимка: sinor.bg

При съхранението на семената у тях протичат различни биохимични процеси, затова трябва да правим разлика между биологичната и стопанската дълготрайност, отнасяща се предимно до способността им да покълват. Биологичното дълголетие е от основен интерес за биолозите, а стопанското – за производителите и определя стандартната кълняемост на семената, която рязко намалява, ако изискванията за съхранение са нарушени.

Когато семето е в покой, жизнените процеси в него протичат бавно и почти незабележимо, но щом попадне в благоприятни условия, веднага се активира, покълва и дава живот на ново растение.

Покълването започва от момента, в който водата навлезе в семето през обвивката му. То започва да набъбва, като леко увеличава обема си. В този случай резервните хранителни вещества, разположени в ендосперма и котиледоните, преминават в разтворимо състояние, осигурявайки първоначалното подхранване на зародиша. Ако в семето има малко хранителни вещества, то се развива бавно. Фотосинтезата започва веднага след появата на първите зелени листа.

Важно е да отбележим, че набъбването е обратим процес. Ако деленето и разтягането на клетките все още не е започнало, тогава те могат да бъдат изсушени и няма да загубят жизнеспособността си.

Особености на семената на различните култури

Семената на различниите култури имат свои собствени характеристики на набъбване и покълване. Тези, които съдържат повече въглехидрати (особено нишесте – 20-50% и протеини до 35%), се нуждаят от влага до 1/3 от собственото си тегло за набъбване. Такива са: боб, грах, токва, спанак. Семената с твърда и жилава обвивка, съдържащи повишено количество белтъчини (до 28%) и мазнини (20-80%), се нуждаят от 2,5 пъти повече вода от собственото им тегло. Между другото, малките семена са в състояние да поглъщат повече вода от големите.

Ако семената нямат достатъчно вода – загиват или поникват много бавно и дълго. Затова някои от тях, особено по-едрите и с жилава обвивка, преди засяване трябва да се накиснат във вода, но е важно процедурата да се проведе правилно.

Срокове на годност на семената на зеленчуковите култури

Когато се съхраняват правилно, семената запазват висока кълняемост в рамките на следноте периоди:

1-2 години – целина, многогодишен лук, пъщърнак, обикновен лук, праз;

2-3 години – девисил, магданоз, копър, спанак, киселец, кориандър;

3-4 години – салати, моркови, сладък пипер, черен кимион, грах;

3-5 години – алабаш, цвекло, карфиол, ряпа, патладжани;

4-5 години – домати,репички, брюква, бяло зеле, броколи;

4-6 години – фасул и повечето култури от семейство Бобови;

6-8 години – краставици, тикви, тиквички, патисони, пъпеши и дини.

Посочените периоди за запазване на висока кълняемост не са максимални. Качествените и правилно съхранявани семена запазват кълняемостта си по-дълго. При оптимални условия могат да останат жизнеспособни още 3-5, а някои (домати) дори 10 години. За всяка култура, а даже и за всеки сорт трябва да подхождаме индивидуално.

Известно е, че растенията от семейство Тиквови (краставици, тикви тиквички, дини пъпеши и др.), трябва да са престояли 2-3 години след прибирането. Те имат продължителна жизнеспособност, а когато се засеят пресни, растенията дават много безплодни цветове. Ако разполагаме само с пресни семена, тогава трябва да ги „състарим“, като ги загреем при темпертури 36-40 градуса по Целзий за две -три седмици. Тези семена се сеят непосредствено след това и не са годни за последващо продължително съхранение.

С останалите култури нещата също не са съвсем прости. Експертите условно ги разделят на:

плододаващи (домати, пипер, патладжан и др.), които също е добре да се засяват по стари или „състарени“, защото така ще бъдат по-продуктивни от пресните;

неплододаващи (зеле, кореноплодни зеленчуци, повечето подправки, лук, праз и др.), които колкото са по-пресни, толкова по-добре, защото бързо губят кълняемостта си. Те не могат да се съхраняват продължително.

Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
14436
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Стайни цветя са естествени стимулатори за ускоряване развитието на разсада
Съвети за градинаря
Стратификация на семената и подготовка за сеитба
Тайните на покълване на семената и влияние на влажността
Проблем обаче отново се очертава с недостига на посевния материал
Производителите на картофи в Испания са склонни да разширят площите
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини