Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености

Важно за разсада
Синор.БГ / 07.02.2024 г.
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености

Снимка: sinor.bg

При съхранението на семената у тях протичат различни биохимични процеси, затова трябва да правим разлика между биологичната и стопанската дълготрайност, отнасяща се предимно до способността им да покълват. Биологичното дълголетие е от основен интерес за биолозите, а стопанското – за производителите и определя стандартната кълняемост на семената, която рязко намалява, ако изискванията за съхранение са нарушени.

Когато семето е в покой, жизнените процеси в него протичат бавно и почти незабележимо, но щом попадне в благоприятни условия, веднага се активира, покълва и дава живот на ново растение.

Покълването започва от момента, в който водата навлезе в семето през обвивката му. То започва да набъбва, като леко увеличава обема си. В този случай резервните хранителни вещества, разположени в ендосперма и котиледоните, преминават в разтворимо състояние, осигурявайки първоначалното подхранване на зародиша. Ако в семето има малко хранителни вещества, то се развива бавно. Фотосинтезата започва веднага след появата на първите зелени листа.

Важно е да отбележим, че набъбването е обратим процес. Ако деленето и разтягането на клетките все още не е започнало, тогава те могат да бъдат изсушени и няма да загубят жизнеспособността си.

Особености на семената на различните култури

Семената на различниите култури имат свои собствени характеристики на набъбване и покълване. Тези, които съдържат повече въглехидрати (особено нишесте – 20-50% и протеини до 35%), се нуждаят от влага до 1/3 от собственото си тегло за набъбване. Такива са: боб, грах, токва, спанак. Семената с твърда и жилава обвивка, съдържащи повишено количество белтъчини (до 28%) и мазнини (20-80%), се нуждаят от 2,5 пъти повече вода от собственото им тегло. Между другото, малките семена са в състояние да поглъщат повече вода от големите.

Ако семената нямат достатъчно вода – загиват или поникват много бавно и дълго. Затова някои от тях, особено по-едрите и с жилава обвивка, преди засяване трябва да се накиснат във вода, но е важно процедурата да се проведе правилно.

Срокове на годност на семената на зеленчуковите култури

Когато се съхраняват правилно, семената запазват висока кълняемост в рамките на следноте периоди:

1-2 години – целина, многогодишен лук, пъщърнак, обикновен лук, праз;

2-3 години – девисил, магданоз, копър, спанак, киселец, кориандър;

3-4 години – салати, моркови, сладък пипер, черен кимион, грах;

3-5 години – алабаш, цвекло, карфиол, ряпа, патладжани;

4-5 години – домати,репички, брюква, бяло зеле, броколи;

4-6 години – фасул и повечето култури от семейство Бобови;

6-8 години – краставици, тикви, тиквички, патисони, пъпеши и дини.

Посочените периоди за запазване на висока кълняемост не са максимални. Качествените и правилно съхранявани семена запазват кълняемостта си по-дълго. При оптимални условия могат да останат жизнеспособни още 3-5, а някои (домати) дори 10 години. За всяка култура, а даже и за всеки сорт трябва да подхождаме индивидуално.

Известно е, че растенията от семейство Тиквови (краставици, тикви тиквички, дини пъпеши и др.), трябва да са престояли 2-3 години след прибирането. Те имат продължителна жизнеспособност, а когато се засеят пресни, растенията дават много безплодни цветове. Ако разполагаме само с пресни семена, тогава трябва да ги „състарим“, като ги загреем при темпертури 36-40 градуса по Целзий за две -три седмици. Тези семена се сеят непосредствено след това и не са годни за последващо продължително съхранение.

С останалите култури нещата също не са съвсем прости. Експертите условно ги разделят на:

плододаващи (домати, пипер, патладжан и др.), които също е добре да се засяват по стари или „състарени“, защото така ще бъдат по-продуктивни от пресните;

неплододаващи (зеле, кореноплодни зеленчуци, повечето подправки, лук, праз и др.), които колкото са по-пресни, толкова по-добре, защото бързо губят кълняемостта си. Те не могат да се съхраняват продължително.

Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
21256
 

Последни материали
Виж
Водите се изпускат контролирано
Наводненията в Благоевградско и Кюстендилско не са причинени от „Напоителни системи“
Правата на собствениците ще са защитени
НАЗ настоява за разумна поземлена реформа до средата на 2026 г.
Заемат над 50 страници
Обнародвани са новите такси на БАБХ. Направете си справка!
1,5% ще се удържат от директните плащания
Г. Тахов: С кампания 2026 г. стартира Взаимоспомагателният фонд, с който ще оперира ДФЗ
Започна агросеминарът на НАЗ
Илия Проданов: Имаме нужда от кардинални промени в общуването с държавата
Предколедно
Акцизът на горивата ще се плати до 20 декември
Свързани материали
Виж
Практика
Ключови правила за съхранение на семената за разсад
Аграрният университет – Пловдив обяви курс за обучение по фумигация
Систива® - Несравним фунгицид за третиране на семена, за устойчив добив при пшеница и ечемик
СИСТИВА® - твоята ПЪРВА ЗАЯВКА за ЗДРАВ ПОСЕВ, а сега и на по-добра цена - до 17 лева за литър
И двете са на ръба
Две дружества към МЗХ се сливат. Задлъжнялото „Врана“ поглъща губещото „Сортови семена-Елит“
Ще изчезне ли лимеца от нашата трапеза?
Нови правила ограничават стопаните да използват и продават собствените си семена
Съветът на ЕС реши днес
Семена от Украйна и Молдова вече ще се предлагат на пазара на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини