Начало » Новини » Коментари

Без родна суровина консервните фабрики нямат шанс за модернизация с европари

Тема с продължение
Синор.БГ / 21.10.2015 г.

Farmer.bg

Мандри и винопроизводители – това са двата преработвателни сектора от хранителната индустрия, които реално биха получили европодпомагане при първия прием на подмярка 4,2 от програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., насрочен за края на ноември т.г. Това стана ясно от срещата на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев с винопроизводители, които се обявиха срещу изключването на сектора от преференцията за чувствителни земеделски производства, каквито са зеленчукопроизводството и животновъдството. Въпреки 30-те бонус точки, които ще се дават на преработватели на плодове, зеленчуци, мляко и месо, проектите на тези фирми ще бъдат отхвърлени, ако не докажат с фермерски договори, че 50% от преработената от тях суровина е българска, посочи зам. министър Грудев.

По данни на статистиката 70% от суровината, използвана от месопреработвателния сектор, се внася. Почти също е положението и в производството на лютеници, доматени сосове и корнишони, където почти липсват родни зеленчуци.

Критерият за подбор на проектите за модернизация на преработвателните предприятия изрично посочва, че ако капацитетът, използван от консервните заводи, мандрите и месопреработвателните предприятия, наполовина ползва вносни плодове, зеленчуци или кондензирани млека, в тези случаи еврофинансирането ще бъде отказвано.

Целта е да се стимулира българското производство, така че до 2020 г. да се докаже, че родните плодове и зеленчуци не заемат само 20% от пазара, каквато е сегашната ситуация, посочиха експерти.

Затова и при първия прием на проекти през ноември почти на пръсти ще се преброят консервните заводи, които имат постоянни договори за над 50% от ползваната от тях суровина.

Дори при мандрите положението е силно влошено, след като през последната година те масово започнаха да внасят кондензирани млека от Европа, доста по-евтини от българската суровина, изкупувана от животновъдите.

Натискът срещу преработвателите ще расте и това ще се усети много силно в края на ноември, при първия прозорец за подмярка 4,2.

Големият въпрос е дали администрацията ще има капацитет да проверява декларираните данни за договорите с фермерите или ще се отвори поредната врата за корупция и натиск при кандидатстването.

От началото на сегашното управление ръководството на фонд „Земеделие” декларира откритост при обработка на документите, каквато бизнесът изисква. Преработвателите този път са решили да упражняват и свой контрол, тъй като вътрешнобраншово най-добре се знае кой откъде внася суровината и какви договори има със земеделски производители.

По всичко изглежда, че браншовите асоциации от преработвателната индустрия този път ще бъдат силно ангажирани покрай усвояването на средствата по новата ПРСР.

Това пролича и от изказванията на винопроизводителите, които единствени преработват основно българска суровина. За разлика от останалите сектори единствено при изкупуването на грозде реално може да се докаже, че над 50% от плода се доставя от български лозари.

При мандрите също лесно може да се проследи през агенцията по храните, която едновременно контролира преработватели и животновъди.

Затова и още при първия прием през ноември винарите имат шанс с техните проекти, които въпреки липсата на бонус точки като чувствителен сектор биха могли да бъдат оценени, защото преработват българско грозде.

Бюджетът на приема е значителен – кандидатите ще се конкурират за 200 млн. лв. субсидии. Предварителните данни сочат, че заявеният интерес е двойно и тройно по-висок, обясни председателят на лозаро-винарската камара Радослав Радев.

Въпросът е дали 50-процентното изискване за наличие на българска суровина ще изтласка голяма част от тези кандидати. Максималният размер на субсидията по един проект е 6 млн. лв. Не всички кандидатстват за максималната субсидия, затова и по груби изчисления има вероятност да бъдат одобрени около стотина проекти.

На този етап е трудно да се прогнозира, затова и всички ще очакваме с голям интерес конкуренцията при предстоящия прием.

 

Екатерина Стоилова   

Без родна суровина консервните фабрики нямат шанс за модернизация с европари
9851
 

Последни материали
Виж
Търгът за хлебна пшеница бе отменен и пренасрочен за 23 декември
Йордания пак закупи само половината от планирания фуражен ечемик
Предстои унищожаването им съгласно действащото законодателство
Иззеха над половин тон внасяни от Сърбия храни без нужните документи
До тук ЕК е раздала 178 млн.
МЗХ очаква отговор от Брюксел за европейска помощ за царевицата
Законодателни промени
Пакет Омнибус ускорява въвеждането на пестициди и маха дневниците за третиране
За периода от 2022 до 2024 г.
Доходите в земеделието се сриват: Аграрният доклад показва тревожни данни
Заедно с Винария и Фудтех
Пловдивският панаир подготвя селскостопанската изложба АГРА 2026
Свързани материали
Виж
Промени има и за техническата помощ
От 31 юли до 1 септември се удължава срокът за изпълнение на договорите по подмярка 4,2
ПРСР 2014-2020 г.
От днес до 11 октомври приемат проекти за ВЕИ - с бюджет от 52,8 млн. лв.
По подмярка 4,2 от ПРСР
На 17 май се отварят приемът за преработка с бюджет от 387,1 млн. лв.
Резултати
Три проекта на преработватели се проверяват за измами от фонд „Земеделие”
Писмо до министерството на земеделието
Бизнесът с храни настоява бюджетът по подмярка 4,2 да се раздели за фермери и за преработватели
Позицията на бранша
Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини