Три браншови организации в преработката на храни настояват да се коригират основни критерии за оценка на проектите по подмярка 4,2, чийто прием през тази година ще бъде отворен с бюджет от 197,9 милиона евро. В писмо до заместник министъра на земеделието Лозана Василева ръководствата на Асоциацията на месопреработвателите в България, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Асоциацията на преработвателите на растителни масла и маслопродукти настояват за промени в критериите, които до момента даваха приоритет на земеделските производители, преработващи собствената си продукция, пред фирмите от хранително-вкусовата индустрия, се посочва в писмото.
На този етап администрацията се е съгласила само с едно от исканията на преработвателите, а именно – да отпадне забраната средствата по 4,2 да се дават само на фирми в селските райони. Браншовиците благодарят за тази промяна, тъй като повечето консервни фабрики, заводи за олио или колбасарски предприятия се намират в границите на градовете и по този начин бяха изключени от възможността да получават подпомагане.
Преработвателите обаче имат още няколко важни предложения, които биха разширили възможността за тяхната подкрепа и не биха „поставили производителите на храни в неконкурентно положение спрямо земеделските производители, които освен по подмярка 4,2 имат възможност да бъдат субсидирани също и по мярка 4,1, както и по директните плащания”, се посочва в писмото, изпратено до зам. министър Василева. Именно затова и преработвателите препоръчват бюджетът по мярка 4,2 да бъде разделен с отделен бюджет за фермерите, които преработват храни, и фиксиран бюджет за фирмите от месния, консервния бранш или този на производителите на олио.
От асоциациите настояват още да не се дават преференциални точки за проекти в Северозападна България, тъй като повечето преработвателни компании се намират в близост до суровинни райони и в Северна, и в Южна България. Самият факт, че тази преференция изкривява пазара и не е довела до развитие на бизнеса в тези региони за последния 7-годишен период, също е основание според преработвателите за нейното отпадане.
Как ще се спре корупцията при оценката през следващия период
Бизнесът приветства предложението на министерството на земеделието през 2021 г. безмъзмездната помощ по даден проект да достига до 75% от неговата стойност. Но заради Корона кризата те предлагат администрацията да промени критериите, така че всяка одобрена преработвателна фирма да получава като грант до 50% от стойността, което би я улеснило при началното изпълнение на проекта.
Бизнесът с храни настояват още да се постави нов финансов критерий за оценка на проектите, който да зависи от печалбата за предходните три години или да се обвърже със срока за изкупуване на инвестицията. Вместо него преработвателите предлагат да отпадне критерият за наемане на нови работни места, защото според тях той противоречи на съществуващите критерии за допълнителна заетост. А и опитът от последната година показа, че преработвателните компании са кандидатствали по мярката Ковид 3 основно за запазване на персонала.
Браншовиците предлагат също да отпадне и критерият, с който кандидатите трябва да докажат спад в дейността си през 2020 г., тъй като с насърчаването на веригите да продават повече българска стока родните преработватели на храни не са отчели спадове в оборотите през миналата година.
Писмото на браншовите организации е изпратено до зам-министъра още на 17 декември 2020 г. Очаква се отговорът от ведомството.