Начало » Новини » Коментари
20.10.2015 г.

Важни промени в критериите за подпомагане при преработката на агропродукция

Наредба за прилагане на подмярка 4,2 от новата селска програма

Farmer.bg

За да улесни кандидатстването за преработка на селскостопанска продукция, администрацията е въвела нови правила за подбор на проектите по подмярка 4,2 от новата селска програма, по които стопаните да се ориентират лесно и да не хабят излишни усилия за подготовка на документи. В проекта за наредба за прилагане на тази подмярка ясно са разписани критериите за подбор, които сочат, че най-много точки 30 ще получават фирми, преработващи плодове, зеленчуци или животинска продукция, определени като чувствителни сектори. Особен стимул ще има и за фермери, които се кооперират с преработватели за консервиране на тяхната продукция. За подобен вид проекти се отпускат още 20 точки, така че всички съвместни проекти за преработка на земеделска и животинска продукция ще получават общо 50 точки.

За разлика от прилагането на подмярка 4,1, където с еднакви преференции се ползват всички фермери от Северозапдна България, при проектите за преработка бонус точките остават, но с най-голямо предимство ще се ползват общините от Видинска, Врачанска и Монтанска област. Тези проекти ще получават още по 5 точки.

За селата от Ловешка област ще се дават 2 точки и само една точка ще трупат преработвателите от Плевенска област.

Цели 20 точки ще получават и преработватели, които гарантират устойчива заетост в регионите. Ако са в селски регион, проектите ще получат 8 точки. Не се дават точки за предприятия, извън селските райони на страната.

Промени има и при биопроизводството. С 10 точки повече ще се ползват проекти, преработващи сертифицирани биопродукти. За стопанства в преход това предимство няма да важи.

Десет бонус точки ще получават и проекти на група организации, които преработват общо продукцията си.

За първи път селската програма непряко изключва от подпомагане винарните. Те не фигурират в преференциите на застрашените от изчезване сектори като зеленчукопроизводстнвото, затова и експерти съветват хората да не губят сили за кандидатстване. Прчината е, че 30-те бонус точки за чувствителните отрасли ще поставят тези проекти по-напред в класацията.

Бонус точки ще се дават и за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации. Ако инвестицията води до повишаване с над 10% на енергийната ефективност на преработвателното предприятие, тогава проектът ще получи още 5 точки.

Финансова помощ се предоставя за проекти с инвестиции за производство на електрическа и/или топлинна енергия или енергия за охлаждане и/или производство на биогорива и течни горива от биомаса, ако са за собствено потребление и същите не надхвърлят необходимото количество енергия за покриване нуждите на предприятието. 

Капацитетът на инсталациите не трябва да надвишава мощност от 1 мегават.

При комбинирано топло- и електропроизводство капацитетът на инсталацията трябва да съответства на необходимата за дейностите на предприятието полезна топлоенергия.

При производство на електроенергия от биомаса инсталациите трябва да произвеждат най-малко 10 на сто топлинна енергия.

Използваните за производство на биоенергия, включително биогорива, суровини от зърнени и други богати на скорбяла култури, захарни и маслодайни култури и суровини, които се използват за фуражи, не трябва да надхвърлят 20 на сто от общия обем суровини, използвани за това производство. Условието не се прилага за отпадъчни продукти от култури, които не се използват за фуражи.

Според наредбата по подмярка 4,2 ще бъдат одобрявани проекти на регистрирани земеделски производители, чийто стандартен производствен обем на стопанствата надхвърлят 8 хиляди евро.

Самата субсидия ще варира от 15 хиляди до 3 милиона евро, като при малките и средни фирми тя ще съставлява половината от стойността на проектите. При големите предприятия субсидията ще съставлява 40% от стойността на проекта.

През септември комитетът по наблюдение на програмата реши приемът по подмярката да започне в средата на ноември с бюджет от 100 млн. евро.

Важни промени в критериите за подпомагане при преработката на агропродукция
10724
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
По подмярка 4,2 от ПРСР
На 17 май се отварят приемът за преработка с бюджет от 387,1 млн. лв.
Резултати
Три проекта на преработватели се проверяват за измами от фонд „Земеделие”
Писмо до министерството на земеделието
Бизнесът с храни настоява бюджетът по подмярка 4,2 да се раздели за фермери и за преработватели
Позицията на бранша
Преработватели на плодове и зеленчуци и рафинериите настояват парите по подмярка 4,2 да останат за бранша
Фонд Земеделие
Ще се сключват договори между 45 и 42 точки по подмярка 4,2 за преработка
Машината се задейства
Грудев: До 30 август ще се одобрят проектите от втория прием по подмярка 4,2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини