Начало » Важно за фермера » Гори и екология
14.09.2015 г.

Вълшебната сила на BOBCAT десетократно пести труда на фермери и дървосекачи

Ако искате за един ден да свършите работа по косенето и почистването на ливади и пасища от дънери и шубраци, да прокопаете канал за напоителни системи или с минимални усилия да почистите оборската тор в животновъдните стопанства, машините на BOBCAT са вашето спасение. В това са убедени и  българските фермери и дървопреработватели, за които „чевръстите” машини на  BOBCAT вече са неизменен елемент от машинния парк.

Огромният интерес към селскостопанската и горска техника на BOBCAT пролича и на есенното изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО, където посетителите се множаха пред щанда на „Мегатрон”.

И неслучайно –хитът тази есен беше минитоварачът с мулчер, предназначен за разчистване на ливади и пасища, който за минути може да отсече дървото през средата, смилайки на дървесен чипс останалата част от дънера заедно с коренището.

Така самораслото дърво изчезва, превръщайки се в дървени стърготини, които могат да се използват като компост за вторично торене на градините, обясни  Антон Димитров , продуктов специалист горска техника в „Мегатрон”.

Машината е и добре обезопасена, така че при работа операторите да не бъдат засегнати от отскачащите дребни дървесни частици. Работи се с висока мощност, затова и при завъртване на ротора, се изтрелват дървесни частици с голяма скорост.

Затова към предното сктъкло се поставя допълнително бронирано стъкло, така че работещият да бъде предпазван.

На есенното изложение бяха представени и редица други комбинаци на товачарите, изключително ефективни за работа във фермите.

Примерно с  BOBCAT може да се приготвя храна за животните или да се извозва оборският тор, като за целта се поставя миксер-кофа.

Ако към товарача се прикачи кофа или булдозерно гребло, с нея успешно може да се заравнява черен път, може да се използва съоръжение за садене или изкореняване на фиданки и др. С един и същ инструмент се издълбава дупката и се поставя дръвчето или пък се премахва целият корен.

Предлага се и различни комбинации с верижна машина, за които още на изложението бяха сключени договори.

Средната цена за една комбинация на машината Т 770 с мулчер и бронировка се движи около 101 хил. евро без ДДС. Според експерти инвестицията се възвръща изключително бързо, защото тази техника е мултифункционална и може да се използва за много дейности във всякакъв вид стопанства.

Преди две години Мегатрон сключи договор с John Deere Финландия за представителството и на професионална дърводобивна механизация на марката. От тогава Мегатрон инвестира в обучението на сервизни специалисти за поддръжка и пускане в експлоатация на тези високотехнологични машини. До момента в България работят няколко форуардъра (горски влекачи) и един харвестър, като тази година бяха доставени и няколко нови машини. Всяка година John Deere инвестира за развитието на горската техника, затова и в световен мащаб компанията е лидер в производството на машини за индустриален дърводобив и санитарна сеч.

В България се предлагат горски транспортьори с кранова уредба с мощност от 134 до 250 конски сили, харвестъри с мощност от 145 до 255 к.с., професионални игорски трактори с въжена линия с грайфер с двигатели от 150 до 185 к.с., режещи глави за вграждане във верижни багери. И всичко това се управлява с модерен софтуер.

До 1989 година България е била една от най-развитите държави в технологично отношение при добива на дървесина разполага ли сме с над 100 въжени линии за добив на дървесина. Днес е останала само една линия и тя е за скрап.

Дори в Румъния дърводобивът се извършва професионално с модерна техника.

Ако с обикновена резачка на ден се получават по 10 кубика дървесина, то с новите машини  добивът е 30-35 кубика на час. И тъй като тези машини могат да работят 24 часа, при две работни смени денонощно могат да се добиват по 480 кубика, посочва Ива Станоева, специалист маркетинг на строителна и горска техника в Мегатрон.

Както при машините, използвани за разчистване на пасища и мери,така и за дърводобивните машини се изисква добре обучен персонал. Сензорите се настройват според вида на дървесината, затова и обучението при тези машини е зедължително.

При работа с хавестър например, е важно скоростта на дървото при кастрене на места да се засили или да се отпусне, да се прецизира натиска на ножовете, когато клоните са по-дебели или ствола прави завой. И всичко това се управлява от оператора, който почти като пианист управлява техниката, посочва Ива. Оператора самостоятелно настройва сензорите на машината, според типа дървесина, прави разообразни настройки и трябва добре да усеща и разбира работата й. Във Финландия специалистите, управляващи такава техника са високоспециализирани инженери лесовъди, които дори сами подбират дървесината, която режат. Софтуера за навигация и проследяване на процесите по рязане и товарене е изключително ефективен и позволява перфектна оптимизация на работата дори през мобилен телефон.

По новата програма за развитие на селските райони ще има възможност да се кандидатства за дървообработване по мярка 8,1, която ще се отвори през пролетта на 2016 г.

На този етап еврофинансирането почти не работи за въвеждане на подобна техника. Проблемът е, че малките секачни фирми сключват договори само за една година, което не им позволява да кандидатстват по досегашните програми. Основно условие при горските мерки е да имаш собствена гора или поне 5-годишен договор за дърводобив.

Затова на този етап модернизацията се извършва основно със собствени инвеситции. 

Вълшебната сила на BOBCAT десетократно пести труда на фермери и дървосекачи
18399
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Телескопичните товарачи BOBCAT- качество и иновации
Bobcat пуска на пазара новия мини верижен товарач MT100
Bobcat представя новия товарач MT100 на изложението Galabau 2022
BOBCAT с шеста поредна награда за издръжливост
Рекордна сделка за отдаване под наем на телескопични товарачи за френските фермери
Френски кооператив предлага под наем нов парк от 130 телескопични товарача Bobcat
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини