Изследователи от университета „Чапман” в САЩ са открили конско месо в два продукта от мляно телешко, се посочва в тяхна публикация в списанието Food Control. Продажбите на конско месо в САЩ са забранени. Изследването е имало за цел да установи чрез ДНК анализ съставките на продукти с кайма, продавани на пазара в САЩ. От анализираните общо 48 продукта 10 са се оказали с неточна информация върху етикетите, като в 9 от тях са били открити допълнителни месни съставки, а един е бил описан напълно заблуждаващо.
Розалий Хелбърг, асистент в университета и съавтор на проучването, заяви, че докато в Европа проверките за съставките на месото да се извършват масово на фона на скандала с конското месо в няколко полуфабриката от 2013 г., в САЩ проучванията по този въпрос са съвсем малко. „Доколкото знаем, последното проучване за месото в САЩ е публикувано през 1995 г.”, каза Хелбърг.
Настоящото проучване сочи, че наличието на многобройни съставки, откривани обикновено в мляното месо, предполага възможност за замърсяване в преработвателните предприятия. Несъзнателното погрешно описание на етикетите може да се получи, когато няколко вида месо се преработват на едно и също заводско оборудване без необходимото почистване между отделните партиди, става ясно от проучването. То обаче показва и възможността за съзнателно влагане на по-евтини съставки в каймата заради икономическата изгода.
Неточното описание върху етикета се среща по-често при продукти, закупувани онлайн от специализирани дистрибутори – в 35% от случаите. Като примери са посочени продукти като бургери с месо от мечка или як.