След скандалите през 2013 г., когато на европейския пазар бяха засечени продажби на колбаси от конско месо вместо от телешко, по разпореждане на европейските контролни служби бяха направени повторни проверки, чиито резултати бяха обявени преди дни, съобщи порталът ag-press.
Вторият кръг от координираните ДНК-анализи за конско месо в продукти от говеждо месо започнаха през април тази година, като резултатите са обнадеждаващи.
Докато през 2013 г. конско месо е открито в 4,6% от говеждите продукти, то при тазгодишните инспекции положителни проби са открити само в 0,61% от месните продукти.
"Завишеният контрол при разкриване на измамите действа ефективно, което е знак, че доверието на европейските потребители към сектора ще се възстановява”, коментира еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг.
Той обяви, че системата на контрол върху храните непрекъснато се усъвършенства, което е гаранция за ограничаване на бъдещи подобни нарушения.