Начало » Новини » Коментари
13.08.2015 г.

В желанието си да получат повече пари по мярка 4,1, експерти надуват балони как бюджетът щял да бъде увеличен

На всички ни се иска, но държавният бюджет е заключен

Farmer.bg

В желанието си държавата да отпусне по-голям бюджет по мярка 4,1 още през тази година, експерти от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) са публикували писмо, изпратено от финансовия министър Владислав Горанов до колежката му агроминистър Десислава Танева, където той малко сложно обяснява как през тази година е невъзможно агроведомството да получи по-голям бюджет. В писмото до Танева Горанов пише, че “в случай, че направените предложения от АЗПБ за по-висок бюджет бъдат определени като основателни от министерството на земеделието и се вземе решение да бъдат реализирани (т.е. бюджетът да бъде увеличен), моля направените разчети да бъдат в рамките на одобрените разходни тавани от Министерски съвет …“.

Или казано просто, думите "разчетите да бъдат в рамките на одобрените разходни тавани" означават, че агроминистерството трябва да се вмести в определения му за тази година бюджет. Независими експерти обясниха за Farmer.bg, че с това писмо по никакъв начин не се дава зелена улица за увеличаване на субсидиите по мярка 4,1, тъй като всяко разместване на планираните суми би трябвнало да стане за сметка на орязани субсидии по други мерки от новата програма за развитие на селските райони.

Farmer.bg се опита да се свърже с ръкововдството на асоциацията (АЗПБ), за да установи на какво се основава изразеното от браншовиците становище, че цитирам “финансовият министър Владислав Горанов даде съгласието си по предложението на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) да бъде увеличен бюджетът по инвестиционната мярка 4.1 от ПРСР с национално съфинансиране. “. Пред Farmer.bg изпълнителният директор на асоциацията Ивайло Тодоров обясни, че фермерите очакват агроминистерството да наистина да потърси алтернативи за увеличаване на бюджета чрез вътрешно преразпределение на ресурса. "Проблемът е, че ние като асоциация не знаем дори какво е преразпределението на бюджета вътре в самата мярка 4, за да даваме предложения. Ако знаехме какви са опциите, с радост бихме предложили варианти", обясни Тодоров.

Потърсихме за становище и министерството на земеделието, откъдето отговориха, че до края на деня ще представят компетентно мнение по разисквания въпрос.

В по-късните часове на деня от финансовото министерство разпространиха официално становище. В него се казва, че във връзка с разпространена информация от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), че „Министерство на финансите даде зелена светлина на предложението на АЗПБ за увеличение на бюджета по 4.1." ви информираме, че министърът на финансите не е давал съгласие за увеличение на средствата по мярка 4.1 със средства от държавния бюджет.

От ведомството припомнят, че асоциацията е изпратила писмо до финансовото министерство с искане за по-голям бюджет, но то е препратено "по компетентност до министъра на земеделието и храните". В кореспонденцията, в която е копирана и АЗПБ, МФ прави уточнението, че „В случай, че направените предложения бъдат определени като основателни и се вземе решение да бъдат реализирани в средносрочен план, моля, направените разчети да бъдат в рамките на одобрените разходни тавани с РМС №267 от 23.04.2015 г. за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 година".

От финансовото министерство обясниха още, че в прессъобщението на асоциацията некоректно е разтълкувано становището на МФ, изразено в писмото до МЗХ.

Установената практика е, когато следва да се уведоми обществеността за становища и позиции на държавните институции, те да се публикуват на съответните интернет страници и разпространяват от институционалните пресцентрове, припомнят от финансовото ведомство.

По повод последната забележка на финансовото министерство от Farmer.bg обръщаме внимание, че всеки опит да се спре или ограничи подаването на информация от пресцентровете, под предлог че само те можели да дават становища на държавните институции, граничи с цензура. В случай, че фермерите се нуждаят от актуална информация, е редно тя да им се подава навреме, защото нека припомним на пресцентъра, че все пак бизнесът и фермерите плащат чиновническите заплати.  

В желанието си да получат повече пари по мярка 4,1, експерти надуват балони как бюджетът щял да бъде увеличен
8088
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
До 13 юли се приемат предложения от фермерите
Животновъдите получават още 62,5 млн. лв. по подмярка 4,1 за инвестиции в стопанствата
До 10 юни
Срокът за прием по подмярка 4.1 ще бъде удължен след обществено обсъждане
Административни изненади
В наредбата за подмярка 4,1 цъка бомба - с голяма вероятност да спре приемът на проекти!
Подмярка 4,1 за инвестиции в стопанствата
Датата 19 април остава за първия прием по ПРСР през тази година
ПРСР 2014 – 2020 г.
Първоначалното одобрение отся 647 проекта за инвестиции в животновъдни ферми
Предстоящият пием по подмярка 4,1 ПРСР
Кандидатствате за техника? Ето и калкулаторът за оценка на машините!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини