Начало » Новини » Коментари
13.05.2021 г.

В наредбата за подмярка 4,1 цъка бомба - с голяма вероятност да спре приемът на проекти!

Административни изненади
В наредбата за подмярка 4,1 цъка бомба - с голяма вероятност да спре приемът на проекти!

sinor

Веднага след като кабинетът „Борисов 3” мина в историята, се разбра, че още по негово време земеделски производители са обжалвали наредбата за прилагане на инвестиционната подмярка 4,1 от ПРСР, чийто прием беше отворен на 19 април и продължава до края на юни. Основният мотив за жалбата в административния съде е, че с тази наредба е допуснат сериозен гаф, дискриминирайки от участие всички фермери и компании, регистрирани в периода от април 2018 г. до април 2021 г. Това съобщи на страницата си във Фейсбук Пламен Абровски, адвокат по европейско земеделско право и бивш депутат от 45-то Народно събрание.

В последния вариант на изменената наредба, в частта за оценяването на проектите, беше дадена преференция за старите земеделски стопанства, основани 3 години преди отварянато на приема, да получават бонус точки, така че да имат по-голям шанс при одобрението на инвестициите им. Вместо в документа да се остави възможност по мярката да кандидастват и новосъздадените през последните три фирми, които обаче ще са лишени от бонус точки с проектите си, в последните поправки е записано, че тези фирми изобщо нямат право да кандидатстват по подмярка 4,1, което е пълна дистриминация, посочи юристът. „Ако написаното е вярно, то или човекът, който е вземал решенията, иска да изчегърта дребния и среден земеделски производител, или пък администрацията тотално е саботирала бившия вече министър”, посочва на Абровски.

Когато отвориха приемът

Всички знаем, че с отварянето на сегашния прием, където беше пуснат целият бюджет от 422,2 млн. лв. за следващите две години 2021 и 2022 г., на практика младите фермери, започнали работа преди 3 години, няма да имат достъп до подпомагане цели 6 години - до средата на 2023 г.

Очевидно това е юридически абсурд, по който съдът няма как да не се произнесе в полза на засегнатите земеделски производители. Именно затова и Абровски предполага, че казусът би могъл да намери решение от служебния министър Христо Бозуков, който временно да спре приема, така че за месец и половина наредбата да бъде коригирана.

Освен изискването за трите години история трябва да се направи още една корекция в норматива, за коята фермерите настояват в съдебната си жалба. Тя е свързана с бюджета по тази мярка, който не е разпределен целево между отделните подсектори на земеделието. Известно е, че и производителите на плодове и зеленчуци, и животновъдите отдавна настояват да не ползват общи бюджети по инвестиционните мерки с колегите си от растениевъдството.

„Бюджетът лесно може да се раздели по много различни начини, примерно в 4 направления - за животновъдство, за плодове, за зеленчуци и за зърнени и маслодайни”, посочва юристът Абровски. И добавя, че „след обособяването на тези бюджети и определяне на целите, които този прием трябва да постигне, спокойно може да предложи нови и специфични критерии за оценка, които да бъдат съгласувани в Комитета по наблюдение на ПРСР”, обяснява експертът.

И в рамките на мандата на служебния кабинет, в рамките на месец и половина българските земеделски производители би могли да получат така необходимите им средства за инвестиции.

Екатерина Стоилова

В наредбата за подмярка 4,1 цъка бомба - с голяма вероятност да спре приемът на проекти!
34322
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Еврокомисията има забележки по кандидатстването
До 15 октомври се спира приемът на проекти за преработка на земеделска продукция
Кулисните растения спират цикадките - опасни насекоми, които пренасят вируси в градината
Сривове на пазара
Заради срива на рублата руските износители спират продажбите на пшеница за външните пазари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини