Начало » Новини » Света
22.07.2015 г.

Европейската инвестиционна банка увеличава финансирането за агросектора извън ЕС

Финансиране

Farmer.bg

Подчертавайки възобновения интерес към селското стопанство в световен мащаб, Европейската инвестиционна банка разширява сътрудничеството си с Организацията за земеделие и прехрана, насочено към увеличаване на инвестициите в селското стопанство на държави, които не членуват в Европейския съюз, съобщиха от електронното издание Эксперт Агро. Двете институции подписаха 5-годишен Меморандум за взаимно разбирателство, чиято цел е подпомагане на инвестиционната дейност в областта на селското стопанство, развитие на частния сектор и на веригите с добавена стойност. Меморандумът отразява приоритетите на ЕИБ и стратегическите цели на Организацията за земеделие и прехрана.

Споразумението, което бе обявено на Третата международна конференция за финансиране на развитието, е от голямо значение и за двете организации – за ЕИБ то означава въвличане в селскостопанския сектор, а за агенцията към ООН – сътрудничество с една от най-големите международни финансови институции. „Споразумението ознаменува особено важен етап в историята на двете институции – сега можем да обединим техническите знания с финансовите възможности, за да привлечем държавни и частни инвеститори към борбата с глада”, заяви генералният директор на Организацията за земеделие и прехрана Жозе Грасиану да Силва. Той отбеляза, че за осигуряването на достатъчно храна за увеличаващото се световно население и за нарастване на устойчивостта на аграрно-продоволствените системи ще са необходими надеждни инвестиции в развиващите се страни.

„Селското стопанство и аграрно-промишленият комплекс са ключови сектори за подпомагане на развитието, тъй като ще останат основни фактори за осигуряване на средства за живот и социална стабилност. Те са и основа за местното предприемачество, за осигуряване на заетост и за растеж в много държави по целия свят. Ако успеем да обединим опита на работата по места на Организацията за земеделие и прехрана и нейното ноу-хау с нашите инвестиционни възможности и техническа експертиза за по-справедливо разпределяне на толкова необходимото финансиране в интерес на производителите на храни и предприемачите, защо да не го направим?”, запита на свой ред вицепрезидентът на ЕИБ Пим фон Балек.

Доколкото двете институции са си сътрудничили и досега чрез платформи за обмен на информация като EastAgri, настоящото споразумение би трябвало да активизира сътрудничеството им в областта на извършването на съвместен анализ, планиране и реализиране на инвестиционни програми. Опитът на Организацията за земеделие и прехрана в разработването на инвестиционни стратегии и планове в съчетания с достъпа на ЕИБ до международните капиталови пазари и опита в осъществяването на инвестиционни операции са естествени взаимно допълващи се елементи.

През първия си етап сътрудничеството ще бъде насочено към подпомагането на източните и южните съседи на ЕС и на държавите от Африка, Карибския басейн и Тихия океан. Първият проект за инвестиционна подкрепа най-вероятно ще бъде реализиран в Грузия и Украйна, като се използват наличните кредитни линии на ЕИБ.

Европейската инвестиционна банка е кредитна институция на ЕС, принадлежаща на неговите държави-членки. Банката осъществява дългосрочно финансиране, насочено към подпомагане на постигането на стратегическите цели на съюза.

В Организацията за земеделие и прехрана членуват 194 държави плюс ЕС и две асоциирани държави. Целта на организацията е преодоляването на глобалните затруднения, с които се сблъскват държавите, членуващи в нея, в областта на селскостопанското развитие.

Европейската инвестиционна банка увеличава финансирането за агросектора извън ЕС
5870
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини