Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.07.2015 г.

Особености при отглеждането на камбите

Полезни съвети

Камбите отдавна са традиционна култура в градините ни, но имат доста недостатъци, които е трудно да бъдат преодолени, констатират от руското електронно издание „Стопанство”. Постоянно има сериозни грижи с отглеждането им на равни участъци. Не обичат горещините и при температури над 35 градуса по Целзий цветните пъпки опадат и растежът спира. Камбите имат високи изисквания и към влажността на въздуха и ако той е прекалено сух, отново опадат цветните пъпки и завръзите. Но те реагират и на липсата на влага в почвата, а още по-зле – на прекалената влажност. Затова е доста трудно да им се угоди.

Добра реколта може да бъде прибрана само от плодородни, богати на хумус почви, а тежките глинести почви не им понасят. Неблагоприятна за камбите и е повишената киселинност, те предпочитат неутрални или слабо алкални почви.

Засметка на това пък те реагират много добре на торовете. Първоначално растението се нуждае от повишени дози азот, ускоряващи растежа и развитието му. Впоследствие при появата на първите зеленчуци се влагат предимно суперфосфат и калиев сулфат. При недостиг на фосфор долните листа на камбите окапват. Камбите дават добри резултати и при влагане на микроторове на основата на бор, манган, цинк, йод и др. От изданието напомнят, че излишъкът на азот стимулира растежа на листната маса за сметка на зеленчуците, а високите дози фосфор забавят растежа и развитието на растенията, което води до значителни загуби за реколтата.

За камбите е важна и светлината – при повечето сортове при засенчване започват да пожълтяват листата, опадат цветните пъпки и завръзите, а стъблата стават крехки и много чупливи.

През вегетационния период растенията трябва често да се поливат с топла вода – до 2-3 пъти седмично при сухо време. Ако в горещините използвате студена вода, се наблюдава силно вехнене. Най-добре за камбите е да им осигурите капково напояване, а междуредията да покриете със слама.

Там, където сте ги засадили през тази година, можете да ги засеете отново след не по-малко от 4 години, иначе листната маса ще увехне бързо. И не бързайте да садите нов сорт на голяма площ – най-добре е да го изпробвате в продължение на 2 години, като използвате между 3 и 5 растения.

Понякога слабата реколта може да се дължи заради ненавременното прибиране на зеленчуците. Хубавото е, че камбите цъфтят без прекъсване чак до първите слани.

От изданието съветват също да премахнете първия цвят от главното стъбло, наричан в Русия и  „царски”. Той се появява на главното стъбло, но при премахването му растението ще развие повече разклонения и ще даде по-голяма реколта.

Особености при отглеждането на камбите
13264
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Газирана туршия
Камби с дребни плодове
Туршия
Камби с карфиол и грозде
Камби с дребни плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини