Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.07.2015 г.

Еколози призовават българите да се вдигнат в защита на Пирин

Как да опазим природата

Тази пътека на мира се намира в Природен парк "Пирин" Снимка: Farmer.bg

С обръщание до гражданското общество на България природозащитниците от Фонда за дивата природа WWF призовават българите да се вдигнат в защита на планината Пирин, която е обречена на поредно застрояване. От организацията предлагат до 23 юли любителите на природата да представят своите становища срещу новия план за управление на природния парк, които да депозират в дирекцията на парк "Пирин". При общественото обсъждане на новия проектоплан за управление на националния парк са предвидени небивали по размери сечи, огромни площи за застрояване и възможност за прокарване на мащабни корупционни схеми, припомнят еколозите. Като заявяват, че Пирин е под огромна заплаха от унищожение, те се обръщат към гражданската съвест на българите.

Имате пълното право да поискате писмено обяснение от Дирекцията на парка защо допускат съсипването на природа, която е и под егидата на ЮНЕСКО. Сега е моментът да заявите своята подкрепа за Пирин и да изразите недоволството си срещу беззаконията и престъпността. Вашето мнение ще бъде чуто и ще трябва да ви отговорят лично на запитването.

Как да стане това?

Предлагаме ви примерен текст на становище, който можете да използвате, както и да доразпишете с ваши думи. Примерен текст на становището:

До г-н Росен Баненски

Директор на НП Пирин

Дирекция Национален парк „Пирин“

гр. Банско, ул. „България“ 4

От:

Име:

Адрес за контакти:

Относно: Становище по проект на план за управление на НП Пирин, изготвен от Пролес Инженеринг ООД

Уважаеми господин Баненски,

Като гражданин на Република България с отношение към опазването на дивата ни природа държа да изразя своето становище по проекта на План за управление на Национален парк „Пирин“:

Планината Пирин е неоценимо национално и световно природно наследство, което трябва да запази своя девствен характер за бъдните поколения.  Поради това националният парк се нуждае от адекватен план за управление, който да гарантира опазването на естествения характер на природата в парка и ограничаване до минимум на човешката намеса в природните процеси.  Това не просто е важно, това е минимално задължително!

Поради това остро възразявам срещу предвиденото в черновата на плана за управление възможност за сечи на гори в парка и премахването на ограниченията за ново строителство.  Тези действия противоречат на чл. 21 от ЗЗТ, което прави проектоплана незаконосъобразен.

Считам, че изпълнителят не се е справил с основните задачи, възложени му в тръжна процедура, и не е изработил такъв план, който да гарантира опазването на природата, ограничаване на застрояването и който да е изследвал в достатъчна степен отрицателните въздействия от изминалите години, нито е събрал нужната изходна информация. Поради това намирам проектоплана за необоснован, тенденциозен, неизпълняващ заданието и изпълнен без нужното качество.

Настоявам за строги ограничения и забрани за строителство и сечи в горите, както са записани в сега действащия план за управление на национален парк Пирин

Надявам се Становището ми да бъде взето под внимание от изработващия плана и да бъде отговорено на поставените в него въпроси.

С уважение,

/подпис/ Дата:

Това становище трябва да се входира лично в Дирекцията на Национален парк „Пирин“ срещу входящ номер или по пощата с обратна разписка на адрес: гр. Банско, ул. „България“ № 4, ДНП Пирин, след което по телефон (тел.: 0749/88204, 0898779942) да поискате входящия номер. Становището трябва да се подаде до 23 юли 2015 г. включително. Не забравяйте да включите и адрес за обратна връзка. При възможност изпратете копие от вашето становище по имейл на info@prozrachniplanini.org.

Надяваме се, че ще се включите! Колкото повече хора изпратят писмо, толкова по-голям е шансът да спасим Пирин. Изпратете този призив и на вашите приятели. Разчитаме на вашата подкрепа – без нея трудно ще се справим!

Еколози призовават българите да се вдигнат в защита на Пирин
5199
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Становище на МЗХ
Еколози: Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи
Доброволци от цялата страна
От 1 септември традиционното почистване из планините ще бъде в Беласица
Предстои гласуване в Европарламента
На 6 юли онлайн семинар за Закона за възстановяване на природата
Становище по Стратегическия план
Еколози и фермери в разнобой по субсидирането на пасторализма в планините
Екосдружението „За Земята”
От 25 до 29 август природолюбители ще чистят Рила от боклуци
Мнения
Природозащитници настояват за сериозна преработка на Стратегическия план,
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини