Начало » Важно за фермера » Гори и екология
05.07.2023 г.

На 6 юли онлайн семинар за Закона за възстановяване на природата

Предстои гласуване в Европарламента
На 6 юли онлайн семинар за Закона за възстановяване на природата

sinor.bg

На 6 юли от 15,30 до 16,30 часа ще се провада онлайн семинар, на който ще бъде обсъждан проектозакона за възстановяване на природата. Организатори са Фондът за дивата природа WWF EU - Birdlife Europe, Европейското екологично бюро (EEB) и ClientEarth, които са поканили високопоставени експерти, представляващи органичното земеделие, научните общности и общностите на гражданското общество, обединени в призива за спешно приемане на Закона за възстановяване на природата. На 12 юли законът предстои да бъде гласуван в Европейския парламент и това ще бъде решаващ момент за бъдещето на Европа, съобщиха от европейското представителстно на  WWF.

Под ръководството на Манфред Вебер групата на Европейската народна партия положи големи усилия, за да поляризира дебата около Закона за възстановяване на природата и да го представи като вреден, особено за фермерите, четем в прессъобщението на екоорганизациите. Според тях с този ход Вебер доближава ЕНП до крайнодесните групи преди европейските избори през 2024 г. Миналата седмица техни експерти са стигнали до твърдението, че законът противоречи и на климатичните цели. Онлайн семинарът цели дебатът да се върне към науката и реалността на бъдещата устойчивост на Европа с оглед на ускоряването на изменението на климата, включително за фермерите.

Говорители на семинара са Ян Плаге, президент на IFOAM Organics Europe и Bioland e.V., Йозеф Сетеле, водещ автор на IPBES, бивш водещ автор на IPCC, съавтор на писмото на учените относно NRL и SUR, Helmholtz-Centre for Environmental Research, Естер Асин, директор, Служба за европейска политика на WWF.

Според еколозите природните ресурси се изчерпват с безпрецедентни темпове в човешката история, оказвайки опустошителни въздействия върху хората, дивата природа и икономиката. За да се справим с взаимосвързаните кризи на климата и биоразнообразието, пред които сме изправени, през юни 2022 г. Европейската комисия внесе предложение за Закона на ЕС за възстановяване на природата.

Към този момент обаче, този закон се съпровожда с ужасяваща дезинформационна кампания от групата на ЕНП на Вебер и лобитата против природата, съобщават от екологичните организации. Те представят закона като вреден, въпреки че той се занимава с опустошителната загуба на природа в ЕС и предлага решения за сушите, наводненията, горещите вълни и горските пожари, обхващащи европейската икономика.

Най-гласовитите противници твърдят, че защитават секторите на селското, горското и риболовното стопанство. Това обаче са точно секторите, които могат да загубят много от разрушените екосистеми и недостига на природни ресурси.

Предстоящото пленарно гласуване на 12 юли е последният шанс за Европейския парламент да запази лицето си и да гласува в подкрепа на Закона за възстановяване на природата. Водещата комисия ENVI беше разделена наполовина и по този начин официално отхвърли закона, след като ЕНП на Вебер замени онези евродепутати, които отказаха да следват партийната линия. Това доведе до „чист лист“ за пленарното гласуване, което сега предоставя възможност за приемането на закона.

На 6 юли онлайн семинар за Закона за възстановяване на природата
4724
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини