Само до преди няколко години европейците, грижещи се за своето здравословно състояние, се увличаха по ястията с киноа, щир и батати. Сега обаче положението се променя и в ролята на суперпродукт се появи обикновеното цвекло, отбелязват от електронното издание „Кулинарен рай”. Всичко започва, когато в лондонския университет „Кралица Мери” установили, че сокът от цвекло помага за понижаване на кръвното налягане.
Тъй като проблемът е актуален във всички европейски държави, прочути майстори-готвачи, блогъри и отразяващи въпросите на храненето журналисти започнаха да измислят интересни рецепти с цвекло, а също така да възраждат и традиционните. Кореноплодното растение се препоръчва като заместител на картофите или просто като евтин, но полезен продукт.
В отговор на нарастващото търсене на цвекло в британските магазини вече се появиха множество продукти, готови за незабавна консумация – от салати и сосове до чипс, кисели млека и напитки със съдържание на цвекло.