Начало » Пазари » Животинска продукция
01.06.2015 г.

ЕП подкрепи мерките за създаване на по-здравословни навици на хранене у децата

Законодателство

Farmer.bg

Здравословните навици на хранене се изграждат в ранна възраст, така че Европейският парламент и неговите членове би трябвало да положат повече усилия, за да насърчат децата да консумират здравословни храни, произведени основно в близката околност, обявиха от законодателния орган на Европейския съюз, цитирани от официалния си уебсайт. С 458 гласа „за”, 97 „против” и 28 „въздържали се” депутатите приеха корекции в правилата и одобриха депутатите, които ще договарят окончателния им вариант с държавите-членки на ЕС, за да се гарантира, че децата ще бъдат обучавани на здравословно хранене, а схемите за безплатно мляко, плодове и зеленчуци в училище ще продължат да действат. Очаква се Съветът на министрите да определи своята позиция, след което ЕП, съветът и Европейската комисия ще започнат преговори за окончателния вид на новите правни норми.

„Здравословният и балансиран дневен прием е основата на доброто здраве. В целия Европейски съюз обаче употребата на плодове, зеленчуци и мляко продължава да намалява и неблагоприятните последици за европейците от това са много. Новите правила трябва да гарантират, че в училищата на нашите деца не просто се предоставят здравословни храни, а че те ще получат по-добро обучение за формиране на здравословни навици на хранене”, заяви белгийският депутат от групата на социалдемократите в ЕП Марк Тарабея, инициатор на промените в законодателството. Над 20 млн. деца в ЕС са с наднормено тегло, а юношите поемат средно между 30% и 50% от препоръчителното дневно количество плодове и зеленчуци.

Законодателният орган одобри плановете за сливане на досега отделните схеми за мляко и плодове в училищата и разшири обхвата на образователните мерки. Предложените поправки в правилата са в 4 основни насоки: добавяне на млечни продукти с доказан благоприятен ефект върху здравословното състояние на децата като сирене, извара и кисело мляко в списъка с хранителните продукти, за който се осигурява финансиране от ЕС (при условие, че не съдържат подправки, плодове и ядки), като с предимство се ползват местните и регионалните продукти; изискване към държавите-членки да насочат между 10% и 20% от отпусканите от ЕС суми за обучение, т. е. за пропагандирането на здравословни хранителни навици и борба с изхвърлянето на хранителни продукти, включващи посещения на ферми и запознаване с местни специалитети като обработени плодове и зеленчуци (при условие, че не съдържат добавена захар, мазнини, сол, подсладители или изкуствени ароматизатори и овкусители), мед, маслини и сушени плодове; насочване на още 20 млн. евро годишно за мерки, свързани с млякото, като по този начин финансирането на млечните схеми ще достигне 100 млн. евро годишно при 150 млн. за плодовете и зеленчуците; по-справедливо разпределяне на европейските средства между държавите-членки чрез установяване на 2 основни критерия за цялата схема (процентът на децата на възраст между 6 и 10 години към цялото население на страната и степента на развитие на региона в рамките на страната).

Досегашното ниво на финансиране на схемата за млякото ще бъде взето предвид за следващите 6 години и ще бъде балансирано с ново минимално годишно финансиране от ЕС на едно дете.

Схемата за раздаване на мляко в училищата в ЕС е създадена през 1977 г., а тази за плодовете, която включва и средства за обучение – през 2009 г. Целта на двете схеми е пропагандирането на консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, макар че до момента те действаха при различни правни и финансови нормативи. В млечната схема се включиха всички 28 държави-членки на ЕС, докато Верикобритания, Финландия и Швеция се отказаха от участие в тази с плодовете.

ЕП подкрепи мерките за създаване на по-здравословни навици на хранене у децата
5153
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Първи стъпки към промени
Много ентусиазъм се иска, за да стигнат биоплодовете и зеленчуците до детските ни кухни
БАБХ
При проверките из училищата са открити доста храни и напитки, негодни за децата
Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
БАБХ извърши 1264 проверки в училищата в страната от началото на учебната година
Правителството прецени мярката като обида за местните фермери
Френски кмет разгневи управляващите със забрана на месните ястия в училищата
БАБХ
След проверките училищата са наложени два акта за няколко хиляди лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини