Начало » Новини » Страната
06.10.2022 г.

Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници

Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници

Снимка: Министерство на земеделието

Трудноситте и тенденциите в реализацията на биологичната продукция на фермерите в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха на среща в Прага националните посланици на биологичното производство от държавите членки. Българският „посланик“ в Третата среща на високо равнище бе заместник-министърът на земеделието Георги Събев, съобщиха от Министерството на земеделието

Като предизвикателства за увеличаване на предлагането на биопродукти в заведения за обществено хранене бяха очертани няколко ключови въпроси, сред които: предлагане на недостатъчни асортименти и количества за редовни доставки на биохрани,например в обществени заведения като училищни и болнични столови; високите цени също пречат за лесните продажби на тези продукти; сложните процедури за подбор в обществените поръчки също отблъскват биоземеделците. Проблем е и недостатъчно доброто познаване на биологичното производство от бизнеса и крайните потребители. „Предизвикателствата, които познаваме от България, се споделят до голяма степен и от другите държави членки, включително и такива с голям процент на биологично сертифицирани площи в страните от Централна и Източна Европа”, заяви заместник-министър Събев.

Пред участниците в дискусията той е изразил и съжаление, че в ковид кризите от последните две години са оказали негативно влияние върху потребителското поведение, при което фактор „цена” става все по-важен.

По време на заседанието е дискутиран и опитът от въвеждане на минимум от доставките в държавни или общински места за обществено хранене да бъдат биологични. „Държави, които са въвели подобно законодателство като например Словения, се сблъскват с парадокса, че  заради законовото изискване, но недостатъчното производство в страната, близо 60% от биопродуктите в тези места за хранене са вносни. Тоест подобна мярка не дава желания резултат за подпомагане на местното биопроизводство и производители”, коментира след срещата на високо равнище заместник-министър Събев.

Участниците в срещата от Европейската комисия заявиха, че няма да предложат законодателство, което да задължава държавите членки да залагат определен процент в доставките на държавните учреждения да е с биологичен произход, защото разликите в производството между страните остават значителни и следва подобни цели да се съобразяват с националния контекст и възможности.

В рамките на срещата заместник-министър Събев обсъди с чешкия си колега Петр Йилек актуални въпроси по европейското законодателство, включително състоянието на вноса от съседните на ЕС страни като Украйна, Молдова и др., който създава притеснения както у нас, така и у други страни от Централна и Източна Европа.

Следващата среща на високо равнище на националните посланици на биологичното производство ще бъде през декември в Брюксел.

Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
3809
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Нов Национален план за развитие на биологичното производство
По план до 2030 г. трябва да достигнем 300 хиляди биопчелари и 10% на биологичните площи
Куп въпросителни към администрацията
Голяма мъка ще бъде биоплощите да нараснат от 1,60% през 2022 г. на 10% - през 2030 г.
Срещи с бранша
До края на юли ЕК ще реши дали България ще получи 33 млн. лв. от неусвоения бюджет за ПРСР
Антикризисен пакет 2022 г.
Кабинетът реши: Нула процента ДДС за хляба, отстъпка от 25 ст. за литър бензин, дизел и метан
Стратегически план - ТРГ
Ще има субсидии и за над 20% пропаднали площи след 2023 г.
Фонд „Земеделие”
От днес до 4 декември върви приемът по de minimis за компенсиране на щетите от сушата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини