Начало » Новини » Света
26.05.2015 г.

Дребният бизнес в Украйна, Грузия и Молдова ще получи 200 млн. евро от ЕС за 10 години

Еврофинансиране

Farmer.bg

На срещата на високо равнище „Източно партньорство”, проведена в латвийската столица Рига, Европейската комисия обяви нова 10-годишна програма на стойност 200 млн. евро в подкрепа на малките и средните предприятия в Украйна, Грузия и Молдова в рамките на споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия, съобщи електронното издание Expert-Agro. Финансирането от бюджета на Европейския съюз следва да привлече най-малко 2 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода на действие на програмата, а като основни канали за отпускането на средствата ще послужат програмите на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Европейската инвестиционна банка.

„Европейската комисия обеща конкретни стъпки за стимулиране на търговията и обмена между съюза и държавите от Източното партньорство … Подписването е знак за твърдия ангажимент на ЕС за по-нататъшно задълбочаване на нашето сътрудничество с Източното партньорство”, заявява председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран в съобщение на нейната пресслужба.

Съгласно подписаните документи става дума за 5 проекта, общи за трите държави, и по един за всяка от тях поотделно. Конкретно само за Украйна през тази година се предвижда започването на програма за предоставяне на гаранции за 330 млн. евро, в които финансирането от ЕС ще достигне 40 млн. евро. По отношение на Грузия става дума за започване през тази година на проект на ЕБВР за подкрепа на дребния бизнес на стойност 8 млн. евро, от които 6 млн. евро ще бъдат отпуснати от ЕС. За Молдова е предложен проект на ЕИБ в подкрепа на градинарството, възлизащ на 300 млн. евро, от които ЕС отпуска 8 млн. евро.

Колкото до проектите, общи и за трите държави, според отразеното в документите вече е започнат проект на ЕБВР за техническо подпомагане на малки и следни предприятия на стойност 69 млн. евро, който включва финансиране от ЕС в размер на 10 млн. евро, което ще бъде използвано за гарантиране на директни банкови кредити. През тази година трябва да бъдат започнати още 2 малки и 2 големи проекта. ЕБВР подкрепя проект на стойност 6 млн. евро, от които финансирането от ЕС е в размер на 4 млн. евро, насочен към консултантска подкрепа за малките и средни предприятия в областта на износа и стандартите, а заедно с ЕИБ и германската държавна банка за развитие KfW финансират програма в областта на валутното хеджиране на стойност 90 млн. евро с участие на ЕС от 15 млн. евро. При по-големите проекти става дума за програмите за подпомагане на Дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия на двете банки – при ЕИБ на стойност 180 млн. евро, от които финансиране от ЕС в размер на 22 млн. евро, насочено към отпускане на малки кредити, осигуряване на достъп до пазара и гаранции, а при ЕБВР – за 422 млн. евро с 19 млн. евро финансиране от ЕС, осигурени за достъп до финансиране, включително търговско, и консултантски услуги. Превижда се ЕИБ и ЕБВР да удължат тези програми през следващите години с още две фази с допълнително отпускане на съответно 780 млн. евро (от които 34 млн. евро от ЕС) и 861 млн. евро (38 млн. евро от ЕС.

Дребният бизнес в Украйна, Грузия и Молдова ще получи 200 млн. евро от ЕС за 10 години
5799
 

Последни материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Свързани материали
Виж
В опит да помогне на фермерите да продадат реколтата с фуражно качество
Грузия наложи временни ограничения за внос на пшеница
За защита от неблагоприятни метеорологични условия
Производителите на малини в Грузия преминават към отглеждането им на закрито
От месеци в страната активно се внася брашно заради нулевото мито
В Грузия практически изчерпаха запасите от пшеница
В преработващия бранш обаче 5000 работни места са изложени на риск
Грузия обмисля да започне да внася брашно вместо зърно
Проба на граничен пункт доказа наличие на гъбата причинител
Грузия връща на Турция над 23 тона картофи с рак
Мярката е част от антикризисния план за облекчаване на въздействието на пандемията
Тази година грузинските фермери няма да плащат за напояване и дренаж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини