Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
10.06.2023 г.

Производителите на малини в Грузия преминават към отглеждането им на закрито

За защита от неблагоприятни метеорологични условия
Производителите на малини в Грузия преминават към отглеждането им на закрито

Част от производителите на малини в Грузия започнаха продажбите на първата реколта за сезона на високи цени – 15 -20 лари (5,75-7,66 долара) за килограм, а в супермаркетите те достигат 30 лари (11,5 долара), съобщи електронното издание EastFruit.

Прибирането на реколтата в основен регион на отглеждането на малини в Грузия като Шида Картли ще започне едва след 10-ина дни, но в Кахети и Квемо Картли, където през последните години бяха заложени нови плантации, няколко фермери прекратиха производството заради неблагоприятните метеорологични условия за отглеждането им на открито. Това е и основният начин за отглеждане на малини в страната, но отделни производители започнаха за преминават към производство във високи тунели.

P&K Berries, производител от района на Имерети, притежава 4,6 хектара малинови градини, от които 4 хектара са за производство на открито, а 0,6 хектара – във високи тунели. Съоснователят на компанията Васил Пурцеладзе смята, че производството в тунели е значително по-изгодно въпреки относително големите първоначални инвестиции. През последните 2 сезона компанията отглежда малини в 4 тунела – един със стъклен покрив и 3 с полиетилен. Инвестициите са достигнали 16 500 лари (6322 долара), включително изграждането на железния скелет на конструкциите, покрити с полиетиленово фолио.

„Решението да прехвърлим част от производството на малини във високи тунели бе мотивирано от проблемите, с които се сблъскваме в откритата почва като понижаването на качеството и количеството малини заради неблагоприятните метеорологични условия. Като ги отглеждаме в тунели, ние защитаваме малините и получаваме по-ранни реколти, съвпадащи с периода на силно търсене и благоприятни цени. Като се вземе предвид липсата на конкуренти в началото на сезона на прибиране на реколтата, продадохме първите малини за 50 лари (19,16 долара), но докато производството в тунели осигурява около половината от онова, което получаваме на открито, качеството и цената са значително по-високи. Освен това можем бързо да берем узрелите ягоди за разлика от прибирането им на открито, което зависи от времето и може да доведе до загуби за реколтата”, обяснява Пурцеладзе.

Той обяви, че компанията планира в бъдеще да покрие градината напълно, за което ще е необходима инвестиция от 230 хил. долара. Според него обаче тя ще се опрадвае.

Компанията е започнала да произвежда малини преди 3 години с финансовата подкрепа на програмата „Посади бъдеще”. Първоначално градината обхваща 7 декара с местни сортове, но за година едва 20% от тях оцелели, а останалите изсъхнали, което причинило значителни загуби и се наложило градината да бъде засадена наново, споделя съоснователят на компанията. Преди 2 години бил закупен посадъчен материал от сорта „Амира” от италиански разсадник.

Основавайки се на опита си, Пурцеладзе смята, че отглеждането на малини на открито в Грузия е нецелесъобразно за пазара на свежа продукция и е по-изгодно да се обработват по-малки площи на закрито.

Производителите на малини в Грузия преминават към отглеждането им на закрито
5722
 

Последни материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Свързани материали
Виж
В опит да помогне на фермерите да продадат реколтата с фуражно качество
Грузия наложи временни ограничения за внос на пшеница
От месеци в страната активно се внася брашно заради нулевото мито
В Грузия практически изчерпаха запасите от пшеница
В преработващия бранш обаче 5000 работни места са изложени на риск
Грузия обмисля да започне да внася брашно вместо зърно
Проба на граничен пункт доказа наличие на гъбата причинител
Грузия връща на Турция над 23 тона картофи с рак
Мярката е част от антикризисния план за облекчаване на въздействието на пандемията
Тази година грузинските фермери няма да плащат за напояване и дренаж
В ущърб на прекупвачите
Грузинска фермерска асоциация организира онлайн търгове за лешници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини