Съветът на производителите на птиче месо в Унгария призова правителството на страната да осигури равни условия при данъчното облагане за птицевъдния и свиневъдния сектор, съобщи електронното издание MeatInfo. На 21 април унгарският министър на икономиката Габор Орбан съобщи, че през 2016 г. ДДС върху свинското ще бъде понижен от настоящите 27% до едва 5%, докато този за птичето месо остава на старото равнище.
Изявлението предизвика недоволството на птицевъдния сектор в страната. Впоследствие представители на управляващите обясниха, че са решили да понижат ДДС за свинското месо, тъй като потребителите харчат за свинско повече, отколкото за птичето месо, а мярката трябва да помогне и в борбата с неплащането на данъци в свиневъдния сектор. Изчисленията на правителството сочат, че понижаването на ДДС върху свинското ще даде възможност на унгарските потребители да икономисат около 881 млн. евро годишно.
Премиерът на страната Виктор Орбан отбеляза, че недоволството на представителите на птицевъдния сектор и техните искания са обосновани и разумни. Въпреки това обаче той подчерта, че понижаването на ДДС върху свинското е експериментална мярка, която трябва да докаже своята ефективност и поради тази причина засега липсват основания тя да бъде приложена и в останалите животновъдни сектори в страната.