Начало » Новини » Страната
06.11.2023 г.

Василев: Без пос терминали в ресторантите ДДС-то ще бъде вдигнато

Решения на Министерския съвет
Василев: Без пос терминали в ресторантите ДДС-то ще бъде вдигнато

sinor.bg

На днешното си заседание правителството одобри проектопромените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), чрез които се отстраняват някои установени несъответствия с правото на Европейския съюз. Прецизират се и разпоредби, които създават затруднения при практическото прилагане на закона, съобщиха от пресцентъра на МС.

Предложено е удължаване на срока за прилагане на нулева ставка на данъка за доставката на хляб и брашно, така че да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата, по-специално върху най-уязвимите групи хора.

Колкото до исканата по-ниска ставка на ДДС и за ресторантьорския бранш, кабинетът е решил, че тази преференция може да продължи да се прилага само ако собствениците на тези обекти, които притежават 2, 3, 4 или 5 звезди задължително монтират пос терминали в своите обекти. Второто изискване същите тези обекти – без заведениятана една звезда, да осигурят минимална работна заплата на наетите хора от хиляда лева. Целта е да бъдат изсветлени трудовите правоотношения и да бъдат запазени работните места в сектора, посочи финансовият министър Асен Василев. Ако тези изисквания не бъдат приети, ДДС за ресторантьорските услуги ще бъдат 20%.

Промени и в закона за облагането на физическите лица

Като мярка за изсветляване на „сивата" икономика е предложена възможност получателят по доставка да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка.

Предложени са разпоредби, според които няма да се извършва корекция на ползвания данъчен кредит при бракуване на стока. Това ще става когато лицето е счело, че тя вече е неизползваема в обичайната му икономическа дейност и доброволното я е унищожило или я е продало с ДДС. Също така, ако стоката е била унищожена безвъзвратно.

Предвидени са промени, чрез които се постига съответствие с европейските норми, като се отменя изискването задължени лица, неустановени в ЕС, решили да ползват режима „извън Съюза", да определят акредитиран представител, за да могат да се регистрират по този режим.

Във връзка с внедряване в Митническата информационна система за внасяне на функционалността за централизирано оформяне при внос е предложено въвеждане на отсрочено плащане на данъка при централизирано оформяне при внос на стоки, като са регламентирани условията за прилагане и отчитане на ДДС.

Предложени са разпоредби, които имат за цел да се позволи на лицата, които не са изпълнили задължението да се регистрират по ЗДДС или да се регистрират в предвидения срок, да начислят дължимия ДДС за извършените облагаеми доставки през периода, когато са били длъжни, но не са били регистрирани по този закон. Идеята е това да се случи чрез издаване на данъчен документ, като по този начин ще се предостави право на данъчен кредит на получателя по доставката.

Законопроектът съдържа и предложения за редактиране на разпоредби във връзка с възникнали затруднения при практическото прилагане на закона.

Василев: Без пос терминали в ресторантите ДДС-то ще бъде вдигнато
7377
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Проверки съвмчестно с БАБХ
За за 5 работни дни данъчните са издали номера на 5 200 фирми, превозващи рискови стоки
Патентен данък за събирачите на билки - предложение
Данъчни промени - плащате само след получаване на касова бележка
Открито писмо до парламента
Браншът моли Чобанов да ускори приемането на данъчната преференция за агросубсидиите
Земеделци и еднолични търговци подават декларации от първи март
От 10 януари започват данъчните плащания
НАП - проверки за Великден и Гергьовден
Данъчните с денонощен контрол върху пазара на яйца и агнешко месо
НАП
Земеделците имат два месеца да подготвят данъчните си декларации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини