Начало » Пазари » Животинска продукция
07.05.2015 г.

Фермер за първи път ще предлага мляко и сирене от подвижен хладилник

Напредък

На традиционния национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 8 до 10 май край Петропавловския манастир, за първи път български фермер ще предложи продукти от повдижна хладилна витрина. Това ще е една от атракциите на традиционния събор, на който се очакват над 240 изложители и над 150 хиляди посетители от цялата страна. Семейство Никола и Таня Кулови ще продават биволско и овче кисело мляко и сирена от фермата си „Под Балкана“, която се намира в карловското село Васил Левски. Мобилната мандра ще бъде разположена на щанда на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, съобщиха от фондацията.

Млякото и сирената са от редки породи животни, които се отглеждат в семейната ферма - близо 500 каракачански овце и 143 биволи от породата „Българска Мурра“.

Неотдавна в рамките на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората “ са купени осем мобилни хладилни витрини от Франция. Те са направени като ремарке за лека кола или микробус, като на пазари и изложения те могат да се включват към електрическата мрежа. По този начин от тях като от нормален щанд с витрина хората могат да пазаруват пресни продукти.

С тези мобилни хладилни витрини ще се постави началото на нов тип фермерски пазари в България по подобие на такива във Франция, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия.

Предстои фермери от Западна и Централна Стара планина, регистрирани по наредбата за директните продажби от фермите, да реализират без проблеми преработената си продукция и да я продават пряко на потребителите.

Продуктите основно са от райони в екологичната мрежа Натура 2000, където експерти от проекта „За Балкана и хората“ активно работят с фермери, производители и местни бизнеси.

„Всичко това е доказателство, че наредба 26 на Министерството на земеделието и храните вече работи!“  казва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“ и координатор на проекта. Това е факст благодарение на добрата воля и на активните усилия на хората от министерството на земеделието и агенцията по храните, на експертите от проекта „За Балкана и хората” и с малко помощ от Швейцария, посочи още Апостолов.

„През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15.  Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората”, сред които и фермата на Кулови, а други десет са в процес на регистрация. Очаквайте скоро истински млечни продукти, мед и зеленчуци на фермерски пазари в София и Пловдив!“

Фермерските пазари за директни продажби от регистрирани ферми в Западна и Централна Стара планина ще са един от конкретните резултати на проекта „За Балкана и хората“. „С този проект искаме да обвържем отглеждането на животни с опазването и поддържането на пасищата в природните и националните паркове и в зоните от екологичната мрежа Натура 2000. Вече можем да покажем нагледно, че бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре опазената природа носи честни приходи на местните хора и ползи за всички ни”, посочва още Стоилко Апостолов от „Биоселена“.

„За Балкана и хората“

Проектът „За Балкана и хората“ се съфинансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Партньори по проекта са МЗХ заедно с пет български и четири швейцарски неправителствени организации. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина. Основната му цел е създаването на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда.

В резултат на проекта в България вече действат първите схеми на плащания за екосистемни услуги чрез създаване на реални механизми за устойчиво ползване на ресурсите в защитените територии. С експертна и техническа помощ се подпомага и насърчава преработката и директната продажба на фермерски храни. Обучени са 230 държавни служители, 400 фермери, 1500 студенти и представители на неправителствения сектор. Информационната система за местните породи дава възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на редки породи. Работи се за управлението и устойчивото ползване на високопланинските пасища. Финансирани са пет бизнеса, чиято дейност подпомага биоразнообразието.

Проектът търси обществена подкрепа за устойчивото и справедливо използване на природните ресурси, подпомагайки Коалиция „За да остане природа в България“и работейки за обучението на бъдещите лидери в опазването на природата. 

Фермер за първи път ще предлага мляко и сирене от подвижен хладилник
16408
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
НСИ отчете
Инфлацията през февруари е 16%, мобилните услуги и храните поскъпват най-много
Законодателството е от 2021 г.
В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Без да се раздува щатът
Кардинални промени структурата на службата за съвети в земеделието
Позиция на асоциацията
Потребители питат защо КЗП е допуснала неравноправна клауза в общите условия на мобилните оператори
Асоциацията на потребителите
Иска се оставката на цялата държавна комисия заради поскъпването на мобилните услуги
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини