Начало » Пазари » Животинска продукция
04.04.2015 г.

Цените на агнешкото се покачват

На едро цяло агне се предлага от 11,55 до 13,80 лв за килограм

През периода 25 март – 1 април 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната бележат леки разнопосочни седмични изменения. Търговията на едро на цяло агне се запазва в ценовия диапазон от 11,55 лв./кг кланично тегло в Пазарджик до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В осем области се отчита седмично понижение на цените на едро на продукта в рамките на 1,5 – 4%, най-съществено във Велико Търново. Същевременно в други четири области - Бургас, Видин, Враца и Монтана, стойностите се покачват с по около 2%. Средно за страната, цената на едро на цяло агне се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица, до 12,93 лв./кг контастират експерти на МЗХ.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) предлагане на цяло агне е отчетено само в Бургас, на цена от 12,99 лв./кг.

Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) варират от 11,05 лв./кг (Бургас) до 14,50 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен) допълват в анализ експерти на МЗХ. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – покачване с 3,5% във Видин и с 0,8% - във Враца. Въпреки това, средната стойност за страната се понижава с 4,1% на седмична база до 13,02 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта в повече области, на по-ниски стойности.

През наблюдавания период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,06 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ и с 0,09 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

През изтеклата седмица търговията на едро с агнешки бут по области остава в широкия ценови интервал от 11,75 лв./кг (Пазарджик) до 16,20 лв./кг (Русе). В сравнение с предходната седмица, в осем области продуктът поевтинява в рамките на 0,7 – 4,8% (Велико Търново), а единствено в Пловдив е отчетено незначително поскъпване - с 0,4%.

Предлагането на дребно на агнешкия бут в ГТВ е на най-ниска цена в Пазарджик – 13,00 лв./кг, а на най-висока в София – 16,49 лв./кг. В три области се регистрира седмично понижение на стойностите от 2,1% във Варна до 5,9% в Хасково, докато във Велико Търново и Пазарджик ценовите нива се покачват, съответно с 0,7% и 2%. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в големите супермаркети намалява с 0,9% на седмична база до 14,36 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут продължават да се движат в интервала от 11,30 лв./кг (Бургас) до 14,90 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В четири области се наблюдава седмично повишение на стойностите с между 1,1% (Русе) и 5,8% (Варна). Същевременно в ДТО в Стара Загора и Шумен продуктът поевтинява, съответно с 5,7% и 1,9%. Средната стойност за страната в тези обекти е 13,52 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходната седмица (с 0,1%).

През наблюдавания седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,82 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,02 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,84 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

През изтеклата седмица търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен. В седем области се наблюдава понижение на ценовите нива на седмична база от 1,1% (Габрово) до 7,1% (Хасково). Единствено в Кърджали продуктът поскъпва, с 4,2%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се понижава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 12,76 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на дребно на агнешка плешка е на цени от 11,99 лв./кг в Благоевград до 14,05 лв./кг в Пловдив. В три от областите продуктът поскъпва на седмична база – със 7,5% във Варна и с по 3,8% - в Пазарджик и Хасково. Само в ГТВ в София се наблюдава седмично поевтиняване, с 3,8%. Така, средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната бележи ръст от 2,7% на седмична база, до 13,14 лв./кг.

В другите търговски обекти цените на дребно на агнешка плешка се запазват в интервала от 10,95 лв./кг (Бургас) до 14,55 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в четири от областите се наблюдава покачване на стойностите с между 1,3% (Пазарджик) и 4,3% (Добрич), докато в други две – Видин и Шумен, продуктът поевтинява съответно с 1,1 и 7,8%. Това не дава отражение на средната стойност за страната, която остава на ниво от 12,89 лв./кг.

През анализирания период средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,38 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,13 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,25 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Към края на м. март 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло бележат покачване спрямо нивата отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, повишението на средните за страната цени на едро на различните разфасовки агнешко месо е в рамките на 1,1 - 4,3%, най-чувствително при агнешката плешка.

През м. март в големите търговски вериги е регистрирано предлагане на цяло агне само в област Бургас, без промяна на ценовите стойности. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ГТВ бележи ръст от 12,1% на месечна база, а тази на агнешката плешка – с 5,9%.

При предлагането на дребно в по-малките магазини средните цени на агнешки бут и на агнешка плешка за страната се покачват съответно с 2,2% и 2,4% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на цяло агне се понижава с 1,7%. 

Цените на агнешкото се покачват
8206
 

Последни материали
Виж
Екстремни жеги обхванаха Европа
Украинските фермери наближават жътвата на първия милион тона зърно от новата реколта
Земеделците също ще плащат
„Напоителни системи“ вече ще получава от бюджета до 15 млн. евро годишно, за да доставя вода
Междуведомствена на група ще анализира последиците от вредата на сивия царевичен хоботник
Приемът ще бъде отворен до 3 октомври
МЗХ стартира прием по интервенцията за залесяване и възстановяване
Агрополихим строи трети резервоар за амоняк и удвоява производството на азотни торове
Свързани материали
Виж
Македония плати над 5 милона лева на животновъдите за агнешко и козе месо
След Курбан Байрам
Изкупни цени на жертвените животни от производител в Турция
Овчарска кавърма
Мариновани агнешки шишчета
Агне, пълнено с боб
За агнешкото се сещаме предимно по празници
И производството, и вносът на яйца у нас расте
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини