Начало » Пазари » Животинска продукция
04.04.2015 г.

Цените на агнешкото се покачват

На едро цяло агне се предлага от 11,55 до 13,80 лв за килограм

През периода 25 март – 1 април 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната бележат леки разнопосочни седмични изменения. Търговията на едро на цяло агне се запазва в ценовия диапазон от 11,55 лв./кг кланично тегло в Пазарджик до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В осем области се отчита седмично понижение на цените на едро на продукта в рамките на 1,5 – 4%, най-съществено във Велико Търново. Същевременно в други четири области - Бургас, Видин, Враца и Монтана, стойностите се покачват с по около 2%. Средно за страната, цената на едро на цяло агне се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица, до 12,93 лв./кг контастират експерти на МЗХ.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) предлагане на цяло агне е отчетено само в Бургас, на цена от 12,99 лв./кг.

Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) варират от 11,05 лв./кг (Бургас) до 14,50 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен) допълват в анализ експерти на МЗХ. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – покачване с 3,5% във Видин и с 0,8% - във Враца. Въпреки това, средната стойност за страната се понижава с 4,1% на седмична база до 13,02 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта в повече области, на по-ниски стойности.

През наблюдавания период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,06 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ и с 0,09 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

През изтеклата седмица търговията на едро с агнешки бут по области остава в широкия ценови интервал от 11,75 лв./кг (Пазарджик) до 16,20 лв./кг (Русе). В сравнение с предходната седмица, в осем области продуктът поевтинява в рамките на 0,7 – 4,8% (Велико Търново), а единствено в Пловдив е отчетено незначително поскъпване - с 0,4%.

Предлагането на дребно на агнешкия бут в ГТВ е на най-ниска цена в Пазарджик – 13,00 лв./кг, а на най-висока в София – 16,49 лв./кг. В три области се регистрира седмично понижение на стойностите от 2,1% във Варна до 5,9% в Хасково, докато във Велико Търново и Пазарджик ценовите нива се покачват, съответно с 0,7% и 2%. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в големите супермаркети намалява с 0,9% на седмична база до 14,36 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут продължават да се движат в интервала от 11,30 лв./кг (Бургас) до 14,90 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В четири области се наблюдава седмично повишение на стойностите с между 1,1% (Русе) и 5,8% (Варна). Същевременно в ДТО в Стара Загора и Шумен продуктът поевтинява, съответно с 5,7% и 1,9%. Средната стойност за страната в тези обекти е 13,52 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходната седмица (с 0,1%).

През наблюдавания седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,82 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,02 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,84 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

През изтеклата седмица търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен. В седем области се наблюдава понижение на ценовите нива на седмична база от 1,1% (Габрово) до 7,1% (Хасково). Единствено в Кърджали продуктът поскъпва, с 4,2%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се понижава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 12,76 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на дребно на агнешка плешка е на цени от 11,99 лв./кг в Благоевград до 14,05 лв./кг в Пловдив. В три от областите продуктът поскъпва на седмична база – със 7,5% във Варна и с по 3,8% - в Пазарджик и Хасково. Само в ГТВ в София се наблюдава седмично поевтиняване, с 3,8%. Така, средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната бележи ръст от 2,7% на седмична база, до 13,14 лв./кг.

В другите търговски обекти цените на дребно на агнешка плешка се запазват в интервала от 10,95 лв./кг (Бургас) до 14,55 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в четири от областите се наблюдава покачване на стойностите с между 1,3% (Пазарджик) и 4,3% (Добрич), докато в други две – Видин и Шумен, продуктът поевтинява съответно с 1,1 и 7,8%. Това не дава отражение на средната стойност за страната, която остава на ниво от 12,89 лв./кг.

През анализирания период средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,38 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,13 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,25 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Към края на м. март 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло бележат покачване спрямо нивата отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, повишението на средните за страната цени на едро на различните разфасовки агнешко месо е в рамките на 1,1 - 4,3%, най-чувствително при агнешката плешка.

През м. март в големите търговски вериги е регистрирано предлагане на цяло агне само в област Бургас, без промяна на ценовите стойности. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ГТВ бележи ръст от 12,1% на месечна база, а тази на агнешката плешка – с 5,9%.

При предлагането на дребно в по-малките магазини средните цени на агнешки бут и на агнешка плешка за страната се покачват съответно с 2,2% и 2,4% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на цяло агне се понижава с 1,7%. 

Цените на агнешкото се покачват
8117
 

Последни материали
Виж
ССА се нуждае от разширяване на научния състав и дигитализация на научната инфраструктура
Институциите на България и Румъния обсъдиха мерки срещу комарната популация по река Дунав
До април 2025 г. по програмата са разплатени 79.8% или 3 027,06 млн. евро
Плащанията по ПРСР 2014 – 2020 г. ще приключат до края на годината
ДФЗ изплати още 166 млн. лева по ОПДУ за Кампания 2024
Сключени са 15 сделки
Горски предприятия продават имоти - от комплекс Жребчево до терен във „Велики Преслав“
Навреме
Засаждане на доматите на постоянно място
Свързани материали
Виж
Агне, пълнено с боб
За агнешкото се сещаме предимно по празници
И производството, и вносът на яйца у нас расте
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Великденска супа
БАБХ: Агнешкото задължително да се продава със страна на произход
Доклад на Синор.БГ
Какво се случи през седмицата в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини