Начало » Пазари » Животинска продукция
04.04.2015 г.

Цените на агнешкото се покачват

На едро цяло агне се предлага от 11,55 до 13,80 лв за килограм

През периода 25 март – 1 април 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната бележат леки разнопосочни седмични изменения. Търговията на едро на цяло агне се запазва в ценовия диапазон от 11,55 лв./кг кланично тегло в Пазарджик до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В осем области се отчита седмично понижение на цените на едро на продукта в рамките на 1,5 – 4%, най-съществено във Велико Търново. Същевременно в други четири области - Бургас, Видин, Враца и Монтана, стойностите се покачват с по около 2%. Средно за страната, цената на едро на цяло агне се понижава с 0,4% спрямо предходната седмица, до 12,93 лв./кг контастират експерти на МЗХ.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) предлагане на цяло агне е отчетено само в Бургас, на цена от 12,99 лв./кг.

Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) варират от 11,05 лв./кг (Бургас) до 14,50 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен) допълват в анализ експерти на МЗХ. Изменение на стойностите спрямо предходната седмица се наблюдава само в две области – покачване с 3,5% във Видин и с 0,8% - във Враца. Въпреки това, средната стойност за страната се понижава с 4,1% на седмична база до 13,02 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта в повече области, на по-ниски стойности.

През наблюдавания период средната цена на едро на цяло агне за страната е с 0,06 лв./кг по-ниска от тази в ГТВ и с 0,09 лв./кг - от тази в ДТО.

Агнешки бут

През изтеклата седмица търговията на едро с агнешки бут по области остава в широкия ценови интервал от 11,75 лв./кг (Пазарджик) до 16,20 лв./кг (Русе). В сравнение с предходната седмица, в осем области продуктът поевтинява в рамките на 0,7 – 4,8% (Велико Търново), а единствено в Пловдив е отчетено незначително поскъпване - с 0,4%.

Предлагането на дребно на агнешкия бут в ГТВ е на най-ниска цена в Пазарджик – 13,00 лв./кг, а на най-висока в София – 16,49 лв./кг. В три области се регистрира седмично понижение на стойностите от 2,1% във Варна до 5,9% в Хасково, докато във Велико Търново и Пазарджик ценовите нива се покачват, съответно с 0,7% и 2%. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в големите супермаркети намалява с 0,9% на седмична база до 14,36 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на агнешки бут продължават да се движат в интервала от 11,30 лв./кг (Бургас) до 14,90 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В четири области се наблюдава седмично повишение на стойностите с между 1,1% (Русе) и 5,8% (Варна). Същевременно в ДТО в Стара Загора и Шумен продуктът поевтинява, съответно с 5,7% и 1,9%. Средната стойност за страната в тези обекти е 13,52 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходната седмица (с 0,1%).

През наблюдавания седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,82 лв./кг по-ниска от тази в големите търговски вериги и с 0,02 лв./кг по-висока от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,84 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

През изтеклата седмица търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 11,25 лв./кг в Кюстендил до 13,60 лв./кг в Ловеч и Плевен. В седем области се наблюдава понижение на ценовите нива на седмична база от 1,1% (Габрово) до 7,1% (Хасково). Единствено в Кърджали продуктът поскъпва, с 4,2%. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка се понижава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 12,76 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на дребно на агнешка плешка е на цени от 11,99 лв./кг в Благоевград до 14,05 лв./кг в Пловдив. В три от областите продуктът поскъпва на седмична база – със 7,5% във Варна и с по 3,8% - в Пазарджик и Хасково. Само в ГТВ в София се наблюдава седмично поевтиняване, с 3,8%. Така, средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната бележи ръст от 2,7% на седмична база, до 13,14 лв./кг.

В другите търговски обекти цените на дребно на агнешка плешка се запазват в интервала от 10,95 лв./кг (Бургас) до 14,55 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в четири от областите се наблюдава покачване на стойностите с между 1,3% (Пазарджик) и 4,3% (Добрич), докато в други две – Видин и Шумен, продуктът поевтинява съответно с 1,1 и 7,8%. Това не дава отражение на средната стойност за страната, която остава на ниво от 12,89 лв./кг.

През анализирания период средната цена на едро на агнешката плешка за страната е с 0,38 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,13 лв./кг - от тази в другите търговски обекти.

Средно за страната, цените на продукта в ГТВ са с 0,25 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Към края на м. март 2015 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло бележат покачване спрямо нивата отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, повишението на средните за страната цени на едро на различните разфасовки агнешко месо е в рамките на 1,1 - 4,3%, най-чувствително при агнешката плешка.

През м. март в големите търговски вериги е регистрирано предлагане на цяло агне само в област Бургас, без промяна на ценовите стойности. Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в ГТВ бележи ръст от 12,1% на месечна база, а тази на агнешката плешка – с 5,9%.

При предлагането на дребно в по-малките магазини средните цени на агнешки бут и на агнешка плешка за страната се покачват съответно с 2,2% и 2,4% спрямо нивата отпреди един месец, докато тази на цяло агне се понижава с 1,7%. 

Цените на агнешкото се покачват
7194
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини