Начало » Новини » Страната
03.04.2015 г.

Бойко Борисов: С 20% вдигаме заплатите на 400 горски служители

Седмица на гората

Снимка: МЗХ

Правителството ще вземе решение за 20-процентно увеличение на заплатите на 400 служителите от агенцията по горите, които към момента имат най-ниско заплащане в агенцията. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов при официалното откриване на Седмицата на гората. Борисов припомни, че за последните 4 години браншът не е взимал и средства за работно облекло, което ще бъде коригирано през 2015 г. На тържеството пред лесовъдската колегия земеделският министър Десислава Танева поздрави хората, които се трудят за българската гора. Министър Танева благодари на тези служители на Южно Централно горско предприятие, които през изминалия месец работиха всеотдайно и с труда си спомогнаха за бързото отстраняване на паднали дървета и свлачища, за възстановяване на инфраструктурни съоръжения, като изнесоха голяма част от тези тежки дейности в помощ на държавата. Тя посочи, че е дадено разпореждане тези хора да бъдат наградени.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави също участниците в тържеството, като ги прикани да си вършат работата и да подават сигнали при бракониерства и други проблеми.

 Премиерът заяви, че е разпоредил съвместни действия на трите министерства – земеделското, транспортното и МВР, за да не се допуска претоварване на пътната мрежа в страната и спазването на означените максимално допустими товари по пътищата там, където се превозва дървесен материал.

Горите са един от основните инструменти за прочистване на природата и това налага да а пазим и да се грижим постоянно за нея, заяви в презентация за тенденциите в грижата за гората доц. Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните. Той благодари на премиера, като посочи, че от години министър-председател на страната не е уважил с присъствие Седмица на гората. „Всички Вие знаете, че когато сте в гората, сте в свои води, заяви доц. Костов. Нека обаче да се обърнем повече към обществото и когато правим нещо, да сложим табелка и да обясним - за кого и защо го правим, за да има разбиране и от двете страни”.

На церемонията бяха връчени награди на заслужили лесовъди и горски служители. Инж. Ценко Ценов, директор на дирекция в Изпълнителната агенция по горите, получи награда за цялостна лесовъдска дейност, както и специална грамота на Асоциация „Общински гори”, като признание за своя дългогодишен труд.

След тържеството, министър Танева и представители на лесовъдската колегия засадиха 10 дръвчета в двора на Националния исторически музей.

По-рано днес пред сградата на Министерство на земеделието и храните, министър Танева откри изложба, посветена на Седмицата на гората. „Отговорността ни е да съхраним гората и да мотивираме младите да споделят тази грижа”, заяви тя при откриването и посочи, че през тази година празникът е под мотото „Гората - Мост към бъдещето“, като искаме да онагледим опита и извървения път и да го предадем на поколенията, за да съхраняват и се радват на горското богатство на страната.

Министърът посочи, че очакваните от обществото промени в Закона за горите ще бъдат внесени в Народното събрание след великденските празници, като чрез тях ще бъде възможно едно по-щадящо използване на горските ресурси. Заместник – министър Георги Костов уточни, че с промените в Закона за горите и четири наредби, от които една изцяло нова, ще се подобри контролът в сектора и явления като незаконна сеч и недобри горски практики би следвало да останат в миналото. Като примери за промяна той даде забраната за извършване на дейности в горите в тъмната част от денонощието, както и ограничението за окончателно изсичане на големи площи.

В експозицията е включен снимков материал проследяващ историята на горското дело от началото на миналия век, както и за зараждането на лесовъдството образование в България. Изложбата ще бъде отворена за граждани до края на седмицата на гората в централното фоайе на Министерство на земеделието и храните на бул. „Христо Ботев“ 55.

Бойко Борисов: С 20% вдигаме заплатите на 400 горски служители
4120
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Официално откриване
Наградените лесовъди в Седмицата на гората
Честит празник!
В Седмицата на гората ще има масови залесявания в цялата страна
От 19 до 28 януари
За малкия бизнес „Зелената седмица” в Берлин си е скоростна писта към външните пазари
Предстоящо
Одобрен е бюджетът за участие в изложението „Зелена седмица Берлин 2024“
Аграрен университет
Седмица на биоикономиката от 9 до 13 октомври в Пловдив
Честит празник на лесовъди, горски експерти и стражари!
„Седмицата на гората” се открива днес във Велико Търново
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини