Начало » Новини » Страната
01.04.2024 г.

В Седмицата на гората ще има масови залесявания в цялата страна

Честит празник!
В Седмицата на гората ще има масови залесявания в цялата страна

Снимка: sinor.bg

От днес до 7 април по традиция се провежда Седмицата на гората, която тази година ще бъде открита официално в Сливен от 11 часа. Освен официалната част за днес в града са предвидени изложби и култури изяви на деца от града. Изпълненията им се организират на открита сцена пред сливенската община, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Освен залесяването, което официалните лица традиционно извършват на днешния ден, с образователно фургонче „Горичка в количка“ на площад „Добри Желязков“, пред търговския център НТС в Сливен децата ще научат интересни неща за отглеждането на горите.

На 2 април от 10,30 до 13.00 ч. Ще има състезание по горски многобой в Лесотехническия университет в София. В същия ден в Пловдив се открива и Международната изложба „Природа, лов, риболов“. Също в Международния панаир в от 14 ч. Ще се проведе кръгла маса на тема „Разселване на дивеч в България“. Гости и участници: МЗХ, ИАГ – ръководство и директори на дирекции, директорите на ДП, РДГ, представители на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България", ловни експерти.

На 3 април ще бъде открита фотографска изложба "90 години Природен парк "Витоша" - в градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На 4 април в Повдив от 10 до 12 часа ще бъдат представени резултати от мониторинга на гургулицата и пъдпъдъка в страната - представени от ЛТУ – гр. София. Дискусия. Палата № 7 (етаж 2) Международен панаир.

Също на 4 април в Държавното горско стопанство – София, землището на село Локорско от 10 до 14 часа ще бъде демонтрирани подготвянето на почвата за залесяване.

На 5 април от 11 до 14 часа ще се проведе фототур в „Държавното ловно стопанство Кричим - с представители на медиите. Участници са представители на БДЗП, ИАГ, ДП, ДЛС Кричим Осигурен транспорт за желаещите журналисти – ИАГ, МЗХ.

По повод Седмицата на гората земеделският министър Кирил Вътев отправи поздравление към лесовъди и приятели на гората“:

Гората е част от нашата история, без нея сме като дърво без корен. Днес във века на глобализацията, изправени пред икономически предизвикателства и климатични промени, повече от всичко трябва да ценим горското богатство на страната ни и да работим за неговото устойчиво развитие и стопанисване.

Друга важна тема e залесяването. През 2023 г. в горските територии – държавна собственост е извършено залесяване на площ от 17 хиляди дка, с 10% повече от средногодишното предвиждане по горскостопански планове. 78% от залесените площи са с финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Извършено е подпомагане на естественото възобновяване върху площ от над 144 хиляди дка. Проведени са отгледни сечи без материален добив на площ над 37 хиляди дка. Предвижда се през тази година само държавните предприятия да залесят минимум 12 хиляди дка. Националната стратегия за развитие на горския сектор в България за периода до 2030 г. задава визията и стратегическата рамка на държавната политика за постигане на дългосрочно и устойчиво управление на жизнени и продуктивни многофункционални гори. Това е основа за по-висок жизнен стандарт в планинските и селски райони на страната. Новите проблеми пред устойчивото развитие на горския сектор в ЕС налагат увеличаване на приноса към зелената икономика и преодоляване на неблагоприятните последствия от промените в климата, опазване на биологичното разнообразие, балансиране на нарастващото използване на биомасата като енергиен източник с изискването за устойчиво ползване на ресурса.

Целта е българските гори да увеличат площта и запаса си, като се подобри състоянието им. Приоритет на екипа на МЗХ е устойчивото управление на горите чрез поддържане и съхраняване на екологичните, икономическите и социалните функции на горските екосистеми.

Ние съзнаваме голямата значимост на проблемите, свързани с опазването на биоразнообразието на горския ресурс на природата в България. Ангажиментите, които страната ни е поела за намиране на принципно и правилно решение на актуалните екологични проблеми, са приоритетна задача. Убеден съм, че заявената ангажираност и общите цели на държавните институции, неправителствени организации и природозащитна общност, както и амбициите на нашата страна да бъде част от европейската екологична политика, ще доведат до вземането на най-добрите решения за бъдещето развитие на горския сектор.

Не са малко посегателствата върху гората, но държавата прави всичко необходимо да ги ограничи с оптимални законови решения. Предприети са редица мерки за ограничаването на незаконните сечи. Контролът е изключително засилен, за да можем да отговорим на обществените очаквания за опазване на горите.

Тази година Седмицата на гората се провежда под мотото „Гората е живот… и обща отговорност“, което бе предложено от участниците в анкета, организирана от Изпълнителната агенция по горите и това показва отговорността на обществото за опазването на това българските гори.

Изразявам своята благодарност към всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората, като част от нашето богато минало и част от бъдещето на новите поколения."

В Седмицата на гората ще има масови залесявания в цялата страна
2696
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
От 4 до 10 април
Седмицата на гората тази година е с куп благотворителни събития
Седмицата на гората
Тази година ще бъдат залесени 15 хиляди декара нови гори
В конкуренция с над 300 проекта
Архитект от София спечели конкурса за лого на Седмица на гората
Седмица на гората
Залесиха 100 декара опожарена гора край Локорско
Предложения се приемат до 1 април
Обявиха конкурс с награди за проект за лого на Седмицата на гората
Обучение
Еколагер за малчугани в парк Персина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини