Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.03.2015 г.

На какво трябва да обърнете внимание при формиране на короната на овощните дървета

На какво трябва да обърнете внимание при формиране на короната на овощните дървета

Формирането на короната е основна грижа през първите няколко години след засаждането на овошките. Колкото по-бързо тя се изгради, толкова по-рано настъпва редовното плододаване. За да се получи здрава, добре просветлена корона, при формирането трябва да се спазват някои основни принципи.

Ъгълът на срастване е решаващ за здравината

За здравината на срастването между скелетните части решаваща роля има ъгълът под който те израстват. Когато този ъгъл е остър, не се получава добро свързване и при натоварване с плодове или при по-силен вятър такива клони много по-лесно се отцепват в основата. Колкото ъгълът на съответния клон спрямо водача е по-голям, толкова срастването е по-добро. При избора на клонки за скелетни клони и разклонения не трябва да се отива и до много голям ъгъл, защото силно наклонените клонки имат слаб растеж и от тях не може да се оформи добре развита скелетна част. Установено е, че най-добре е скелетните клони да имат ъгъл на отклонение от 45 до 60º, а на скелетните разклонения - 30º спрямо хоризонталната плоскост.

Здравината на срастване между скелетните клони и водача зависи и от техния брой в отделните етажи, израснали от съседни пъпки. Когато те са повече от 3-4, срастването е слабо, а това се отразява и на развитието на водача.

Скелетните клони са по-дебели от разклоненията

Друго важно условие за здравината на срастване е съотношението между дебелините на носещия клон и разклонението върху него. Централният клон трябва да доминира по дебелина над скелетните клони, а те – над разклоненията. Колкото се отива по-нагоре по водача, толкова клоните трябва да бъдат по-слаби. По такъв начин при окончателното оформяне короната придобива пирамидална форма. Подчинеността се отнася и за скелетните разклонения по скелетните клони. Много често този принцип се нарушава при крушата, черешата и др., когато водачът се съкрати по-силно над първия етаж и за следващи клони се изберат по-силни леторасти. За хармоничното развитие на короната, скелетните клони в етажа трябва да бъдат разположени равномерно около централната ос и да се формират приблизително с еднакви размери, което е от особено значение при чашовидната корона. Следващите клони по водача, освен с по-малки размери, трябва да се разполагат така, че да не засенчват по-долустоящите.

Подобрената етажна корона

Тенденция е да се изграждат корони с по-малък брой, но добре развити и по-разредено разположени скелетни клони. Подобрената етажна корона е най-близка до естествените растежни особености на повечето овощни видове. Състои се от добре развит централен клон водач, върху който се формират 4-6 скелетни клони, а върху тях 1-3 разклонения. В първия и най-често единствен етаж се формират 3 скелетни клона. Следващият клон или най-много етаж от два клона, е на 70-80 см над първия, а останалите са през 30-50 см. Върху клоните от първия етаж се оставят по 2-3 по-силни скелетни разклонения, израснали встрани или навън спрямо клона, а върху следващите клони – по 1-2 разклонения на разстояние 50-70 см.

Подобрената етажна корона може да се формира при повечето овощни видове с изключение на прасковата, ябълката и крушата, присадени на слабо растящи подложки. Трудно се постига това разположение на скелетните части при дюлята, някои вишневи сортове, черешата, ореха.

Свободнорастящата корона

В някои случаи се налага и формиране на корони без водач. По тази тенденция през първите няколко години се допуска по-свободен растеж с минимални резитби. Премахват се единични по-силни, излишни леторасти, като се допуска известно сгъстяване на короната. Към края на формирането, в продължение на 2-3 години, се извършва внимателно просветляване, като се оставят определен брой скелетни части по типа на подобрената етажна корона. Ако няма оформен водач, се изгражда чашовидна корона с 3-4 скелетни клона. По този начин се прави т. нар. свободнорастяща естествена корона.

Не трябва да се прекалява с просветляването на младите корони, за да не се предизвика излишен силен растеж и да се намали плододаването. Ограничаващата резитба е последната операция при формирането. Тя се състои в съкращаване на скелетните клони и разклонения до две-тригодишна дървесина над някоя по-слаба и наведено растяща клонка.

На какво трябва да обърнете внимание при формиране на короната на овощните дървета
7620

Последни материали
Виж
Проект
Проект помага за информираността на българските земеделски работници в Италия
Решения на Министерския съвет
План за сътрудничество между малките и средни предприятия на България и Сърбия
Проекти
До три години България ще изнесе 640 тона шафранови луковици за Китай
Решения на Министерския съвет
България ще участва за втори път с национален щанд на изложение в Рияд
Незаконните сечи са основен проблем
WWF и Интерпол започват проект срещу престъпленията в горите
Близо 80 на сто от доставките са от български фермери
Само в една търговска верига са продадени 90 хиляди тона плодове и зеленчуци през миналата година
Свързани материали
Виж
Резитби
Свободно растящата корона за сливовите дръвчета
Зимната резитба на плододаващите ябълки е различна
Практика
Есенна резитба на лозите – нужна ли е и кога да я извършим
Новите издънки на малините трябва да се подкъсят
Летни резитби при лозите
Практика
Резитба на краставиците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам