Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.03.2015 г.

На какво трябва да обърнете внимание при формиране на короната на овощните дървета

Формирането на короната е основна грижа през първите няколко години след засаждането на овошките. Колкото по-бързо тя се изгради, толкова по-рано настъпва редовното плододаване. За да се получи здрава, добре просветлена корона, при формирането трябва да се спазват някои основни принципи.

Ъгълът на срастване е решаващ за здравината

За здравината на срастването между скелетните части решаваща роля има ъгълът под който те израстват. Когато този ъгъл е остър, не се получава добро свързване и при натоварване с плодове или при по-силен вятър такива клони много по-лесно се отцепват в основата. Колкото ъгълът на съответния клон спрямо водача е по-голям, толкова срастването е по-добро. При избора на клонки за скелетни клони и разклонения не трябва да се отива и до много голям ъгъл, защото силно наклонените клонки имат слаб растеж и от тях не може да се оформи добре развита скелетна част. Установено е, че най-добре е скелетните клони да имат ъгъл на отклонение от 45 до 60º, а на скелетните разклонения - 30º спрямо хоризонталната плоскост.

Здравината на срастване между скелетните клони и водача зависи и от техния брой в отделните етажи, израснали от съседни пъпки. Когато те са повече от 3-4, срастването е слабо, а това се отразява и на развитието на водача.

Скелетните клони са по-дебели от разклоненията

Друго важно условие за здравината на срастване е съотношението между дебелините на носещия клон и разклонението върху него. Централният клон трябва да доминира по дебелина над скелетните клони, а те – над разклоненията. Колкото се отива по-нагоре по водача, толкова клоните трябва да бъдат по-слаби. По такъв начин при окончателното оформяне короната придобива пирамидална форма. Подчинеността се отнася и за скелетните разклонения по скелетните клони. Много често този принцип се нарушава при крушата, черешата и др., когато водачът се съкрати по-силно над първия етаж и за следващи клони се изберат по-силни леторасти. За хармоничното развитие на короната, скелетните клони в етажа трябва да бъдат разположени равномерно около централната ос и да се формират приблизително с еднакви размери, което е от особено значение при чашовидната корона. Следващите клони по водача, освен с по-малки размери, трябва да се разполагат така, че да не засенчват по-долустоящите.

Подобрената етажна корона

Тенденция е да се изграждат корони с по-малък брой, но добре развити и по-разредено разположени скелетни клони. Подобрената етажна корона е най-близка до естествените растежни особености на повечето овощни видове. Състои се от добре развит централен клон водач, върху който се формират 4-6 скелетни клони, а върху тях 1-3 разклонения. В първия и най-често единствен етаж се формират 3 скелетни клона. Следващият клон или най-много етаж от два клона, е на 70-80 см над първия, а останалите са през 30-50 см. Върху клоните от първия етаж се оставят по 2-3 по-силни скелетни разклонения, израснали встрани или навън спрямо клона, а върху следващите клони – по 1-2 разклонения на разстояние 50-70 см.

Подобрената етажна корона може да се формира при повечето овощни видове с изключение на прасковата, ябълката и крушата, присадени на слабо растящи подложки. Трудно се постига това разположение на скелетните части при дюлята, някои вишневи сортове, черешата, ореха.

Свободнорастящата корона

В някои случаи се налага и формиране на корони без водач. По тази тенденция през първите няколко години се допуска по-свободен растеж с минимални резитби. Премахват се единични по-силни, излишни леторасти, като се допуска известно сгъстяване на короната. Към края на формирането, в продължение на 2-3 години, се извършва внимателно просветляване, като се оставят определен брой скелетни части по типа на подобрената етажна корона. Ако няма оформен водач, се изгражда чашовидна корона с 3-4 скелетни клона. По този начин се прави т. нар. свободнорастяща естествена корона.

Не трябва да се прекалява с просветляването на младите корони, за да не се предизвика излишен силен растеж и да се намали плододаването. Ограничаващата резитба е последната операция при формирането. Тя се състои в съкращаване на скелетните клони и разклонения до две-тригодишна дървесина над някоя по-слаба и наведено растяща клонка.

На какво трябва да обърнете внимание при формиране на короната на овощните дървета
13759
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини