Начало » Новини » Света
12.03.2015 г.

ЕС излезе от задънената улица по отношение на ГМО

Европейски парламент

sxc.hu

Вчера депутатите в Европейския парламент приеха нов закон за отглеждане на генетично променени култури в Европейския съюз, разчиствайки препятствията пред одобрението на нови сортове, след като в продължение на години политиците не успяваха да постигнат споразумение по въпроса, предаде Ройтерс. В петък законът ще бъде публикуван официално и ще влезе в сила 20 дни по-късно. Предишният опит за достигане на компромис по въпроса за отглеждане на ГМО се провали през 2012 г., след като министрите на държавите-членки не успяха да се споразумеят. Настоящото решение обаче трябва да ощастливи всички, тъй като на отделните страни бе предоставено правото да забраняват отглеждането на генетично променени култури на своя територия дори то да е било одобрено от Европейската комисия.

Според старите правила държавите-членки можеха да забранят или ограничат временно отглеждането на генетично променени култури на своя територия само ако разполагат с нови доказателства, че те представляват опасност за човешкото здраве или околната среда, както и при извънредни ситуации. Според европейския комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкайтис новият закон е „положителна стъпка в прилагането на очакванията на жителите на ЕС в законодателството, уважавайки правата на всеки от тях”.

Генетично променените култури са широко разпространени на американския континент и в Азия, но в Европа възгледите за тях са коренно противоположни -  Великобритания ги одобрява, докато Франция им се противопоставя. До момента в Европа се отглеждаше само царевицата MON810 на „Монсанто” – от 10 години в Испания и Португалия.

Компаниите, разработващи ГМО, смятат, че новият закон, който предоставя по-големи правомощия за забраняване на отглеждането на техните продукти, пренебрегва научните доказателства за безопасността им, докато природозащитници твърдят, че той отваря вратата за култури, които водят до намаляване на биоразнообразието. Една от първите култури, която се очаква да получи одобрението на ЕК, вероятно ще бъде устойчивата на вредители царевица, позната под номера 1507, твърдят представители на ЕС пред Ройтерс, пожелали да останат анонимни.

Нейните разработчици „ДюПон” и „Дау Кемикъл” чакат вече 14 години получаването на одобрение за отглеждането на сорта в ЕС. Според тях сортът отговаря на всички изисквания на ЕС и трябва да бъде одобрен без отлагане. „Всички генно модифицирани сортове царевица са забранени за отглеждане във Франция и ние няма да променим това положение”, заяви обаче френският министър на земеделието Стефан льо Фол, след като бе запитан дали 1507 ще получи разрешение за отглеждане в страната. Очаква се получаването на одобрение и за вноса на някои генетично променени култури, предназначени за храна на животни, срещу които в Европа няма особени възражения.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер наскоро обяви, че се предвижда преразглеждане на процеса за получаване на одобрение за отглеждането на генетично променени култури. По думите на Андрюкайтис ще бъде търсен „начин да се позволи по-добро изразяване на мнението на демократично избраните правителства при използването на ГМО”.

Барт Стас, говорител на Зелената партия в ЕП по въпросите на безопасността на храните, обаче заяви, че оценките на риска не са били извършени както трябва и че ЕК не разполага с „карт бланш” за одобрението на новите сортове. „Както призна самият председател на ЕК Юнкер, има нужда от по-фундаментална реформа на процеса по предоставяне на одобрение за ГМО в ЕС”, каза Стас.

ЕС излезе от задънената улица по отношение на ГМО
3888
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Линкове за презентациите
БАН представи новите геномни техники за земеделски производители
Информационен ден за новите геномни техники за земеделски производители
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Обсъжданията по бъдещия еврорегламент продължават
България и Германия „се въздържат” за новите геномни техники
Предстоящо
Обществеността се вдига срещу проекторегламента на ЕК за новите ГМО
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини