Лавандулата е вечнозелен храст, който достига метър височина, с дълбока коренова система. Листата й са дълги и тесни, с леко вдлъбнат надлъжен улей, срещуположни, покрити с власинки. Цветовете са синьо-виолетови и мъхести, събрани по върховете на стъблата като класове. Имат приятна миризма и слабо нагарчащ вкус. Чашката е тръбеста. Плодът е четирисеменно орехче с черни лъскави семена. Растението е медоносно. Не расте на кисели почви.
Лавандулата е пренесена е в началото на миналия век от Европейската средиземноморска област. Това е най-масовата етерично-маслена и лечебна култура в България. Отглежда се в райони с надморска височина до 1300 м.
Лавандулата е многогодишна култура и може да стои на едно място продължение на 25-30 години. Предпочита слънчевите участъци, защитени от вятъра, с дълбока, ровкава и структурна почва. Успешно се развива върху силно наклонени терени. Не обича кисели почви. През есента мястото се почиства от камъни и растителни остатъци и се прекопава на дълбочина 20-25 см. През цялото лято мястото се култивира и поддържа рохкаво и чисто от плевели. Засаждането на растенията става през октомври.
Размножаването на лавандулата става чрез вкореняване на резници. През януари и до ранна пролет, преди настъпване на сокодвижението, от разклоненията на възрастните растения се отрязват резници под стъблен възел с дължина 7-8 см. Листата в долната му част се отстраняват. Лехата, в която ще засадим резника за вкореняване, е на открито, в защитено от вятъра място, близо до водоизточник. Приготвя се почвена смеска с по една част, почва, прегорял оборски тор и пясък. След като почвата се изразвни и притъпче, се покрива с около 6 см чист пясък. Навлажнява се. Резниците се засажда в края на март и началото на април на 4-5 см между редовете, 4-5 см между тях и на 1,5-2 см дълбочина. За един квадратен метър са необходими 400 резника. За по-добро вкореняване може да се използва подходящи растежни регулатори. Резниците се поливат и плевят непрекъснато до есента. След като се разлистят добре и достигнат 4-5 см прирастът им се съкращава наполовина, за да се предизвика разклоняване на храста.
През октомври вкоренените резници си засаждат на предварително подготвената леха.
От лавандулата се получава етерично масло, конкрет и сухи съцветия. Използват се цветовете й набрани от юни до август. Свежи, те съдържат лавандулово масло от 1,3 до 2,8%, дъбилни вещества около 10%. Прилага се в парфюмерията и медицината като успокояващо средство. Разтворено в спирт служи за разтривка при ревматизъм и невралгия. Използва се в дрешници за запазване дрехите от молци.