Начало » Новини » Страната
27.06.2021 г.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Бозуков припомни, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите. „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“, категоричен бе той.

Министърът посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на площите с лавандула. Налице е и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ изтъкна той.

По думите му българското лавандулово масло почти изцяло се насочва за износ. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ подчерта Бозуков. Той добави, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ убеден е министърът.

Пред журналисти той коментира, че е необходимо производителите да преценяват възможностите си и да планират дейностите си, за да няма свръхнасищане на пазара, тъй като то води до спад на цените.

Празникът на лавандулата продължава в село Средно градище, където ще се проведе и кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“ с участието на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
11191
 

Последни материали
Виж
Промени в последния момент
Отпада изискването да се заявяват правни основания за поливни площи
В агенцията за градушки те са 22%
482-ма пенсионери работят в администрациите към МЗХ
Растенията сигнализират за проблеми, но трябва да разпознаваме знаците
Консултативен съвет
Призовават пчеларите да прилагат естествено пашуване
Южнокорейски мелници закупиха около 50 000 тона американско зърно
Българската хлебна пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Проект с участието на Лесотехническия университет
Важни иновации за превенция на горските пожари
Свързани материали
Виж
Цветната градина
Как да направим розариума по-красив и привлекателен
Изложителите на Зелената седмица
Бутиков или не, бизнесът с лавандула крепи малкия бизнес в Добрич
Съвети за градинаря
Ползите от етеричните масла в градината – от дезинфекция до растителна защита
Трета национална среща на производителите на етерични масла
Важно е да се знае!
Екстремните температури застрашават и лавадуловите полета
България е световен лидер в производството на лавандулово масло
В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини