Начало » Новини » Страната
27.06.2021 г.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Бозуков припомни, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите. „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“, категоричен бе той.

Министърът посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на площите с лавандула. Налице е и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ изтъкна той.

По думите му българското лавандулово масло почти изцяло се насочва за износ. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ подчерта Бозуков. Той добави, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ убеден е министърът.

Пред журналисти той коментира, че е необходимо производителите да преценяват възможностите си и да планират дейностите си, за да няма свръхнасищане на пазара, тъй като то води до спад на цените.

Празникът на лавандулата продължава в село Средно градище, където ще се проведе и кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“ с участието на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
10273
 

Последни материали
Виж
Цената расте спрямо предишния търг, но остава под договорената в Египет
Йордания пак закупи само половината от планираната хлебна пшеница
Българската пшеница отново е сред победителите в египетски търг
НИМХ
След 2023 г. и този октомври е сред най-сухите месеци от началото на века
Обяснителен режим
От „Напоителни системи“ оспорват твърдения на екоминистерството за подаваната вода
Родните овощари в Румъния
Професионален разговор за иновациите на изложение по овощарство в Букурещ
Мариновани лукчета
Свързани материали
Виж
Трета национална среща на производителите на етерични масла
Важно е да се знае!
Екстремните температури застрашават и лавадуловите полета
България е световен лидер в производството на лавандулово масло
В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини