Начало » Новини » Страната
27.06.2021 г.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас

Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Бозуков припомни, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите. „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“, категоричен бе той.

Министърът посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на площите с лавандула. Налице е и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ изтъкна той.

По думите му българското лавандулово масло почти изцяло се насочва за износ. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ подчерта Бозуков. Той добави, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ убеден е министърът.

Пред журналисти той коментира, че е необходимо производителите да преценяват възможностите си и да планират дейностите си, за да няма свръхнасищане на пазара, тъй като то води до спад на цените.

Празникът на лавандулата продължава в село Средно градище, където ще се проведе и кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“ с участието на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.

Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
7996
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Маса фермери ще пострадат от свръхпроизводство това лято
Обгазяват Добруджа с пелена от лавандулов дим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини