Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Бозуков припомни, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите. „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“, категоричен бе той.
Министърът посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на площите с лавандула. Налице е и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ изтъкна той.
По думите му българското лавандулово масло почти изцяло се насочва за износ. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ подчерта Бозуков. Той добави, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ убеден е министърът.
Пред журналисти той коментира, че е необходимо производителите да преценяват възможностите си и да планират дейностите си, за да няма свръхнасищане на пазара, тъй като то води до спад на цените.
Празникът на лавандулата продължава в село Средно градище, където ще се проведе и кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“ с участието на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев.