Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.05.2021 г.

От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата

Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата

sinor

За седми път в чирпанското сел Средно градище ще се проведе националният Фестивал на лавандулата. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като в полите на Средна гора са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения на в България, съобщиха организаторите.

Годишно България изнася средно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

"Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам", каза директорът на фестивала Нина Гиргинова. И допълни, че целта на събитието е да се популяризира лавандулата като национален символ на страната подобно на емблематичната маслодайна роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова. Почетен председател на феста е световноизвестният актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.

Следногорското издание на фестивала ще започне на 25 юни с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се пренася в село Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“.

Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която местните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и напитки с добавка на лавандула. Изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, ще бъдат предложени в специално организирания Лавандулов базар.

За пръв път в рамките на фестивала  ще има и фермерски пазар, където производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и всякакви най-разнообразни хранителни изделия, произведени от работливите и всеотдайни фермери. В следобедните часове се организира Детската лавандулова работилница за рисунки, апликации и изделия с лавандула, а най-смелите и амбициозни участници ще се състезават в конкурса „Крал и Кралица на Лавандулата“. Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова програма акцент на фестивала ще бъде гала-концертът на една от най-обичаните и популярни български изпълнителки - Йорданка Христова.

Със съдействието на своите съорганизатори – производителите на етерични масла, Националният фестивал на лавандулата организира опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в Средно градище, където посетителите на място ще наблюдават процеса по преработка на етеричното растение. Предвиждат се дегустации на вино, произведено в избите в Средно градище и околностите.

Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона.

Подпомагане след 2023 г.

По традиция второто годишно издание на Националния фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г. в своята добруджанска лавандулова локация - град Генерал Тошево.

От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
11987
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
България е световен лидер в производството на лавандулово масло
В Чирпан за трети път провеждат Международен фестивал на лавандулата
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини