От тази година министеството на земеделието започва да следи производството на етерично-маслените култури, като целта е с помощта на статистиката браншът да бъде информиран за пазарите, износа и състоянието на този сектор. Първото наблюдение е направено през 2015 г., когато. са анкетирани 50 предприятия, произвеждащи розово, лавандулово и други етерични масла, съобщиха от ведомството.
Данните показват, че за този период са преработени над 5 500 тона розов цвят и 14 673 тона лавандула. Получени са почти 372 тона готова продукция от розово масло, розова вода, конкрет и абсолю, както и 194 тона готова продукция от лавандулово масло, лавандулова вода и сушена лавандула.
Произведеното розово масло през 2015 г. е 1 468 кг, а общото произведено лавандулово масло се равнява на 185 913 кг, като в тези количества са включени и данни от Националния статистически институт (НСИ) за 3 (три) предприятия.
За производството на розова вода са вложени над 264 тона розов цвят. Произведени са 370 тона розова вода.
Голяма част от масивите са на биопроизводители, затова и статистиката отчита значителни количества, произведени през миналата година. Получени са 283 кг розово масло, което е една седма от цялото производство на масло в страната. Отделно са произведени и 170 тона розова вода.
При лавандулата биомаслото е само 38,1 тона, а лавандуловата вода 0 3,9 тона.
Интересни са данните за износа. Към края на 2015 г. зад граница са реализирани 726 тона (52%) продукти от розов цвят. От тях 263 са в държавите от ЕС и в трети страни и 116 т – за отишли за вътрешния пазар.. Износът за трети страни е 143 тона (20%) от общата продукция. Останалите количества продукти от розов цвят (48%) са на склад към края на миналата година.
Расте и търсенето в България. Данните показват, че на вътрешния пазар продаденит продукти от лавандула възлизат на 75 тона (35%).
За ЕС са реализирани 84 тона (38%), а износът за трети страни е 21 тона (10%). Делът на продуктите от лавандула на склад в края на 2015 година е 17%.