Начало » Новини » Света
10.02.2015 г.

Земеделци съдят Синджента заради генно модифициран продукт

Международна практика

sxc.hu

Фермери и земеделски компании от 20 държави са подали над 360 иска срещу швейцарския производител на химични продукти „Синджента”, като се очаква броят им да нарасне, съобщи „Асошиейтед Прес”. Компанията е най-големият производител в света на химикали, използвани в земеделието, а годишният й оборот достига 15 млрд. долара, припомнят от агенцията. Спорът се върти около продажбата на генно модифицираното царевично семе Agrisure Viptera, съдържащо белтък, който убива гъсеници-вредители по царевицата. Министерството на земеделието на САЩ е одобрило продукта през 2010 г., а от „Сиджента” са започнали продажбите през 2011 г.

Към този момент компанията все още не е била получила одобрение за генната модификация в Китай, където не се приемат доставки за подобни продукти, ако не са били изпробвани на територията на страната. Напоследък Китай непрекъснато увеличава вноса на царевично семе от САЩ и през ноември 2013 г. в няколко доставки са открити следи от Agrisure Viptera. 3 месеца по-късно Китай забранява вноса на царевица от САЩ, а в подадените досега искове се посочва, че са били отказани заявки за над 131 млн. бушела.

От американската Национална асоциация за зърнените култури и храните изчисляват загубите за американското земеделие на стойност между 1 млрд. и 3 млрд. долара. Износители и фермери, които не са ползвали продукта на „Синджента”, претендират, че са загубили пари заради китайския бойкот на американската царевица и нейни производни стоки.

„Съзнавайки, че смесването на семена от Agrisure Viptera с друго царевично семе е неизбежно при износа, от „Синджента” са заложили препитанието на американските фермери върху одобряването на продукта от големите вносители на царевица”, се посочва в иск, подаден от Томас Ленд и „Лайвсток Корпорейшън” на 13 януари във федерален съд в американския щат Айова. Дела с подобни претенции са заведени още в щати като Илинойс, Мисури и Небраска, където царевицата е сред основните отглеждани култури, а се подготвят още стотици искове, съобщават адвокати на тъжителите. Правна комисия, направляваща процеси с голям брой тъжители по един и същи проблем, е назначила съдия от Канзас, който да обедини всички искове. „През цялото време се подават нови документи. Имам много клиенти, които още не са ги попълнили. Засега обработваме данните. Към този момент няма обявен краен срок”, заяви Джейн Конрой, адвокат от Ню Йорк.

Компании със силни позиции в областта на земеделието като „Каргъл” и „ЕйДиЕм”също са завели дела заради загуби от износа на зърнени храни, като претенциите на първата са за 90 млн. долара. От „Каргъл”, която подкрепя разработването на нови генно модифицирани продукти, твърдят, че продажбите на Agrisure Viptera от страна на „Синджента” преди получаването на одобрение от най-големите пазари „не отговаря на стандартите в бранша и на поведението на останалите биотехнологични компании”.

От швейцарския производител вече обявиха, че възнамеряват да поискат от съда да отхвърли исковете, тъй като „жалбоподателите не могат да искат от която и да било институция да забрани вноса на одобрен продукт в САЩ само защото той все още не е одобрен за продажба в друга държава”. Оттам добавят, че са направили всичко, което една добре функционираща компания би трябвало да направи. „Ние разработихме превъзходен продукт, който помага на фермерите. Поискахме разрешение от властите в САЩ и големите страни износители към онзи момент и го получихме. Също така подадохме документи за одобрение пред китайското правителство, които бяха попълнени изцяло, точно и навреме”, се посочва в съобщение на говорителя на „Синджента” Пол Майнхарт. Според него проблемът в случая „засяга правото на всеки американски фермер да се възползва от новите технологии, които подпомагат отглеждането на подобрени култури”. Майнхарт е убеден, че когато подобни продукти биват изтегляни от пазара „поради политически или икономически причини, фермерите и потребителите губят”.

Китай разреши продажбата на Agrisure Viptera през декември 2014 г., но според адвоката Ричард Пол от Канзас това не променя факта, че фермерите са изгубили пари. Пол смята, че одобряването на генно модифицирания продукт в Китай може да служи само като краен момент, към който да бъдат изчислявани загубите, въпреки че финансовите щети на практика могат да продължат да набъбват. „Одобрението съвсем не означава край на проблема, тъй като пазарите не са се възстановили напълно. Очевидно това ще помогне, но макар Китай сега да приема Agrisure Viptera, нивото на внос все още не е достигнало онова от преди забраната”, изтъква той. 

Земеделци съдят Синджента заради генно модифициран продукт
8190
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Не за производство, а само за продажба на пазара
ЕК разреши продажбата на 8 генномодифицирани сорта царевица, рапица, памук и соя
Държавна политика
Шотландия ще забрани отглеждането на ГМО
Новости
САЩ одобриха първите сортове генно модифицирани ябълки
Растението Camelina sativa е подходящо за целта, защото няма да се конкурира с растенията, отглеждани за храна
В САЩ разработват уникално трансгенно биогориво
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини