Службата за проверка на качествата на животните и растенията към американското министерство на земеделието одобри за продажба 2 сорта генно модифицирани ябълки, разработени от канадската компания „Оканагън Спешълти Фрутс”, съобщи Ройтерс. За първи път ведомството одобрява продажбата на ябълки, получени с намеса на генетиката, като благодарение на това те няма да потъмняват след разрязване и по-продължително престояване на въздух, запазвайки свежия си вид.
За президента на компанията-разработчик Нийл Картър това е „епохално събитие”. „Нямаме търпение да ги предложим на потребителите”, заяви Картър. По план първите продажби, които ще бъдат в малки количества, ще започнат в началото на 2016 г.
Генно модифицираният продукт обаче се натъква на сериозната съпротива на фермерите, които отглеждат ябълки в естествената им среда, и на потребителски организации. От американската Асоциация на потребителите на биологични храни, която събра подписи, за да въздейства на министерските служби с цел блокиране на одобрението на новите сортове, заявиха, че осъществените в случая генетични промени може да са вредни за човешкото здраве, а нивото на пестицидите в тях е прекалено високо. Директорът на асоциацията Рони Къминс добави, че тя ще осъществи натиск върху компаниите за търговия с хранителни стоки и върху продавачите на дребно да не предлагат тези ябълки. „Цялата тази работа е поредният голям експеримент върху хората без никакви основателни причини”, убеден е той.
От министерството на земеделието твърдят, че новите ябълки „едва ли ще представляват риск за земеделието” и че е „слабо вероятно да окажат значимо въздействие върху околната среда”. От американската Агенция за храните и лекарствата, която няма задължението да проверява процеса по генетично модифициране на храните, формират мнението си за новите сортове благодарение на неангажиращи консултации с „Оканагън Спешълти Фрутс”.
Няколко научни, природозащитни и потребителски организации изразиха опасения, че генетичните промени биха могли да доведат до нежелани последици върху насекомите, животните или хората. „Смятаме, че са налице възможни рискове, които не са били обсъдени в достатъчна степен”, заяви Дъг Гъриън-Шърман от неправителствената организация „Център за безопасна храна”. От компанията разработчик обаче посочват в съобщение, че новите сортове ябълки са преминали „щателна проверка” и са „вероятно подложените на най-много тестове ябълки на планетата”.