Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.02.2005 г.

Ранно производство на патладжан

Отглеждането на патладжан на открито и в култивационни съоръжения става само чрез предварително производство на разсад. Технологията тук не се отличава от тази при пипера. Но трябва да се има предвид, че развитието на младите растения в началото е по-бавно от това при доматите и пипера, поради което е необходимо да се поддържа оптимален температурен, воден и въздушен режим в помещенията, където се произвежда разсадът, и при борбата със сеченето, което много често причинява големи загуби.

За отглеждането на патладжан се избират равни или леко наклонени на юг или югоизток места с дълбоки, плодородни и топли почви, защитени от ветрове. За производството на ранна продукция на открито семената се засяват в топли парници през първата половина на февруари. Пикира се също в топли парници в началото на март, най-добре в торови или глинени саксийки. Растенията се засаждат на постоянно място в края на април за Южна България и през първата половина на май - за Северна България, в предварително изкопани гнезда. На дъното им се поставя по 1-2 лопати прегорял оборски тор, смесен с пръстта.

Патладжанът се отглежда на кавали, направени непосредствено преди засаждането. Разсажда се на 50-70 см между редовете и 50-60 см в редовете, по едно растение в гнездо. Отглеждането на патладжана на двуредови ленти, както пипера, улеснява механизираната обработка и е за предпочитане. При този начин разстоянието между лентите е 60-70 см и 40-50 см между и в редовете на лентата. Растенията се засаждат малко по-дълбоко, отколкото са били в парника. Веднага се полива умерено на корен. Грижите по време на вегетацията са както при пипера. Трябва да се има предвид, че растенията отначало се развиват бавно. Не бива да се бърза с поливките, докато растенията не са се вкоренили добре. Отглеждането на патладжан без поливане обаче е невъзможно.

Важна грижа е и подхранването - 2-4 пъти през вегетацията с размит птичи и говежди тор. От минералните торове се използват суперфосфат и амониева селитра - по 5-6 кг/дка при всяко подхранване. Прибирането на реколтата става с помощта на остър нож, за да не се повреждат плодовете. Беритбите траят до късна есен, но преди падането на първите слани. В ИИРР в Садово са създадени нови перспективни сортове за ранно производство. Това са ранните високопроизводителни сортове Лъч и Антим. Главното им предимство са ниското съдържание на соланин в плодовете, частичната партенокарпия и високата полска устойчивост на вертицилийно увяхване - най-опасната гъбна болест по патладжана, която нерядко напълно компрометира производството. От в. Фермер новият

Ранно производство на патладжан
21504
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини