Българската верига заведения за бързо хранене с готвена храна K-express осъществи експериментален опит за доставка на храна с летящи апарати, добили известност като дрони, съобщиха от компанията.
Тестовият полет е извършен в началото на октомври в един от софийските квартали. Дронът, използван за експеримента, е шест-роторен с ширина 80 см и товароносимост до 8-килограмови пратки, което е напълно достатъчно за една поръчка на меню за цяло семейство.
Дроните са безпилотни летателни апарати, контролирани от разстояние или чрез навигационен софтуер с автопилот. Съществуват различни видове според тяхната форма, скорост и функционалност. Изработени са от леки композитни материали с цел намаляване на теглото и увеличаване на маневреността, а размерите им варират от няколко сантиметра, до големината на изтребител. Някои военни модели летят на толкова големи височини, че не могат да бъдат засечени.
Доскоро такива апарати бяха използвани основно за военни цели, спасителни операции или научни изследвания, но в последните няколко години става все по-популярна идеята за употребата им за търговски цели, например – доставка на пратки. Основното предимство на този тип доставка е избягването на всякакви задръствания и проблеми на пътя. Това позволява точно определяне на времето за доставка и най-вече – изпълнение в изключително кратки срокове, което е от особено значение при доставката на храна.
От Google, Amazon, DHL и други известни компании вече експериментират с използването на дрони за разнасяне на пакети до получател.
„Тъй като K-express предлага готвена храна, която се консумира предимно топла, проучваме възможности за реализиране на бърза доставка в градска среда. В тази връзка решихме да експериментираме с доставки на храна с безпилотни апарати, собственост на наши партньори, поради специфичното разположение на някои от големите ресторанти на веригата“ – сподели Ирина Йорданова, мениджър „Маркетинг и бизнес развитие” в K-express.
K-express е българска верига ресторанти на самообслужване, кулинарни магазини и щандове за бързо хранене с готвена храна. Заведенията съчетават удобството на бързината с прясно приготвеното и разнообразно меню. Първият K-express ресторант отваря врати през 2009 година. По-късно към K-express групата се присъединяват кулинарни щандове К-express point и кулинарни магазини K-express. По този начин веригата радва своите клиенти на все повече места.